Finlandiya’da Ahşap Kütüklerden Yapılmış Bir Okul ve Kültür Merkezi

Finlandiya’da Ahşap Kütüklerden Yapılmış Bir Okul ve Kültür Merkezi

Finlandiyalı tasarım ofisi AOR Architects, 5.000'den fazla kereste kütüğü kullanarak Monio Okul ve Kültür Merkezi'ni hayata geçirdi.

Finlandiya’nın Hyrylä şehrinde konut alanına dönüştürülmekte olan eski bir askeri garnizonda yer alan üç katlı bina, mevcut şehir merkeziyle bağlantıyı sağlayacak bir dönüm noktası olacak şekilde tasarlanmış.

Tasarım, 19. yüzyılda Fin sanatının altın çağı döneminde sanatçılar tarafından kullanılan ve işbirliği yapma, düşünceleri paylaşma  mekanları olarak tanımlanan ahşap kütük villalardan esinlenilerek hayata geçirilmiş. Finlandiya’daki küçük konutlarda masif kütük konstrüksiyon yaygın olsa da Monio Okul ve Kültür Merkezi, beton ve çelik elemanlarla desteklenen bu yöntemin bir okul binasında kullanıldığı en büyük örnek olarak inşa edilmiş.

Son derece basit bir teknik olan ahşap kütük ile inşa yöntemi sayesinde dış duvarda ek bir yalıtım gerekmemiş ve masif ahşap yapı ile hem taşıyıcı yapı, hem yalıtım hem de bitmiş dış ve iç yüzeyleri oluşturulmuş.

Kültür merkezi bölümü bir dizi iç sokak ve köprüyle birbirine bağlanan altı kütük ev olarak düzenlenmiş. Bu ayrı evlerin her biri, merkeze zikzaklı bir profil kazandırmak için beşik çatı ile örtülmüş ve uçlarında temiz hava girişleri planlanmış.

Zemin katta, merkezin oditoryum, spor salonu, galeri ve kafe gibi daha kamusal işlevlerine tuğla döşeli bir lobiden erişilmesi sağlanmış. Üst kattaki sınıflar aşağıdaki atriyuma ve yakındaki neoklasik binaya referans verecek şekilde düzenlenmiş büyük pencerelerden çevreye bakan açık çalışma alanları etrafında düzenlenmiş.

Masif kütük konstrüksiyon baştan sona açıkta bırakılarak yalıtım veya kaplama yapılmamış.

Spor salonunun iç kısmında tuğla duvarlar yer alırken tiyatro alanında siyah metal işçiliği ve akustik paneller ile mekanın çevredeki ortak alanlardan izole edilmesi sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın