Florida’da Dünyanın İlk Net-Pozitif Enerjili Botanik Bahçesi

Florida’da Dünyanın İlk Net-Pozitif Enerjili Botanik Bahçesi

ABD'li tasarım ofisleri Olin ve Overland, Florida'da 2.158 güneş panelinden oluşan bir çatı dizisiyle çalışan "dünyanın ilk net-pozitif enerjili" botanik bahçesini tamamladı.

Proje, hava bitkileri ve yerli bitki türlerinin araştırılması ve eğitimine adanmış bir kurum olan Marie Selby Botanik Bahçeleri’nin 15 dönümlük Sarasota kampüsünü genişletmek için Philadelphia merkezli peyzaj mimarlığı stüdyosu Olin tarafından yürütülen üç yıllık bir master planın parçası olarak hayata geçirilmiş.

2024 yılı başlarında tamamlanan master planın birinci aşaması, kampüse üç yeni yapının eklenmesinin yanı sıra büyük bir yağmur suyu yönetim sistemi, rekreasyon parkuru ve çevredeki yollarda iyileştirmeler gibi altyapı güncellemelerini içeriyor.

Teksaslı tasarım ofisi Overland Partners tarafından tasarlanan ve toplam 17.468 metrekarelik alanı kapsayan yeni binalar, çok fonksiyonlu bir tesis, araştırma merkezi ve bilet gişesini de kapsayacak şekilde hayata geçirilmiş.

Üç binanın en büyüğü olan ve zemin katında bir restoran ve hediyelik eşya dükkanı bulunan Morganroth Family Living Energy Access Facility (LEAF) dört katlı bir otopark olarak tasarlanmış. Binanın çatısındaki güneş enerjisi dizisinin kampüsün ana enerji kaynağı olarak hizmet vermesi planlanmış.

LEAF binasının karşısında konumlandırılan Steinwachs Family Plant Research Center (Araştırma Merkezi) ve Jean Goldstein Welcome Center (Karşılama Merkezi) bilet gişesini örten kavisli bir pavyon çatısıyla birbirlerine bağlanıyor.

LEAF ve komşusundaki Araştırma Merkezi arasında paylaştırılan 5.300 metrekarelik güneş paneli sayesinde yılda 1,27 milyon kilovat-saat enerji üretilmesi planlanıyor. Haziran sonu itibariyle, güneş enerjisi dizisi çalıştırılmış ve projenin tükettiğinden daha fazla enerji üretip üretmediğinin takip edileceği bir yıllık izleme dönemi resmen başlatılmış.

Tamamen güneş enerjisiyle çalışacak olan restoranın çatı katındaki bahçenin, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından yönetilmesi ve aşağıdaki restoran için malzeme tedarikinde kullanılması da düşünülüyor.

Çift yükseklikte bir lobi etrafında düzenlenen ve laboratuvarlar, araştırma kütüphaneleri, konferans salonları ve ofisler içeren Araştırma Merkezi’nin üzerine de bir çatı bahçesi yerleştirilmiş. Karşılama Merkezi’nin kavisli çatısının, çelik makaslarla desteklenen ve ahşapla kaplanan bir yan girişten Araştırma Merkezi’ne uzanması sağlanmış.

Projenin toplamda yılda 975 ton CO2’yi dengelemesi bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın