Frank Lloyd Wright’ın Taliesin Okulu, Bahar Döneminde Kapılarını Kapatıyor

Frank Lloyd Wright tarafından Spring Green, Wisconsin yakınlarındaki 800 dönümlük aile evinde kurulan School of Architecture at Taliesin (SoAT) döneminin sonuna gelindi. Okul, Haziran ayında kapılarını kapatacağını resmen duyurdu.

Ünlü okul, Wright’ın 1932’de eşi Olgivanna ile kurduğu Taliesin Fellowship’in bir parçası olarak kuruldu. Çırak olarak bilinen öğrencilerini, “organik mimari” felsefesine odaklanmış sürükleyici bir sanat eğitimi almaları için mülkünde yaşamaya ve öğrenmeye davet etti. 1937’de Scottsdale, Arizona’da Taliesin West topluluğunun kurulmasıyla okul iki mevki arasında mevsimsel olarak çalışmaya başladı. Her iki kompleks de geçen yıl UNESCO Dünya Mirası listesinde, Fallingwater, Solomon R. Guggenheim Müzesi ve Hollyhock House dahil olmak üzere diğer önemli Wright binalarının yanında yer aldı.

Akreditasyonu yüksek öğrenim akademisi olarak sürdürebilmek için, yıllardır Frank Lloyd Wright Vakfı tarafından yönetilen okul 2017’de bağımsız hale geldi.  SoAT’ın yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, okulun Taliesin mülklerini yöneten Frank Frank Wright Vakfı ile bir anlaşmaya varamadığı belirtiliyor.

“Okulumuz, öğrencilerimiz, çalışanlarımız ve mimarlık topluluğumuz için üzücü ve kasvetli bir gün. Frank Lloyd Wright Vakfı ile anlaşmaya varamadığımız için üzgünüz. Yenilikçi okulumuz ve misyonu, Frank Lloyd Wright’ın mimariyi doğaya bağlama vizyonunun ayrılmaz bir parçasıydı. Wright’ın mirası sadece bina değil, gelecek nesillere ders vermek için bir okuldu.”
Dan Schweiker SoAT Yönetim Kurulu Başkanı

Vakfın yayınladığı müteakip bir açıklama:

“Kuruluşlar arasındaki tartışmalarda, SoAT Yönetim Kurulu liderleri, Vakfın, okulun akredite bir program olarak faaliyetini sürdürmesini sağlayacak sürdürülebilir bir iş modeline sahip olmadığı konusunu açık bir şekilde belirtmiştir. Sonuç olarak, kurulların liderleri, okulun vakıftan bağımsız bir kuruluş haline gelmesinden bu yana vakıf tarafından bağışlanan iki kampüsün de 2021 Temmuz sonuna kadar faaliyetlerini sürdürmesine izin verecek bir öneri geliştirmişlerdir. Vakıf, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin Taliesin ve Batı Taliesin’deki eğitimlerini tamamlamalarına izin verecek SoAT Kurulu ile bir anlaşmaya vardı fakat SoAT kurulunun üyelerinin tamamı tarafından onaylanmamış olması bizi hayal kırıklığına uğrattı.”
Vakfın başkanı ve CEO’su Stuart Graff

Okulun başkanı Aaron Betsky ise bu açıklamalar için bir yorum yapmayı reddediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın