Tunus'taki Bardo Müzesi'nin ''dünyanın en büyük mozaik müzesi'' unvanını, Zeugma Mozaik Müzesi ile elinden alan Gaziantep'te, Hamam Müzesi, Oyuncak Müzesi ve Atatürk Anı Müzesi yapılacak.
İçerisinde Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin yer aldığı Zeugma Mozaik Müzesi ile adını dünyaya duyuran Gaziantep, var olan ve yapılacak olan müzelerle adından ”müzeler şehri” olarak söz ettirecek.
Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi, Medusa Cam Müzesi, Şahinbey Savaş Müzesi, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ve Bakırcılık Müzesi gibi müzelere, hamam, oyuncak ve Atatürk anı evi müzeleri de eklenecek.
AA muhabirinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, oyuncak müzesi, tarihi bir Gaziantep evinde, Türkiye’nin ilk oyuncak müzesini kuran şair-yazar Sunay Akın’ın hayalindeki konsept çerçevesinde hayata geçirilecek. Kentte, şair ve yazar Sunay Akın tarafından İstanbul Göztepe’de yapılan oyuncak müzesinin gelişmişi oluşturulacak.
Oyuncak Müzesi’nde sadece eski oyuncaklar sergilenmeyecek. Medeniyetin gelişim sürecinin oyuncaklara nasıl yansıdığı anlatılacak. Ayrıca müzede çocukların hayal dünyasını geliştirme olanağı bulacağı etkinliklerdüzenlenecek.
Atatürk Anı Evi
Yine Bey Mahallesi’nde restore edilen bir tarihi Antep evi de Atatürk Anı Evi Müzesi’ne dönüştürülecek.
Atatürk Anı Evi Müzesi’nin konsepti de farklı bir şekilde planlanıyor. Müzede Atatürk’ün fikirleri, Türkiye’nin geleceğine ilişkin planları ve gençlere verdiği mesajlar anlatılacak.
Müzede, Atatürk’ün yanı sıra Türkiye’nin bugünkü haline gelmesinde emeği geçenlerin yaptıkları da yansıtılacak. Atatürk Anı Evi’nin konseptinin Türkiye’de bir ilk olması planlanıyor. Müze için yazılı ve görsel çalışmalar sürüyor.
Ayrıca müze için ABD’de de Atatürk’ün bal mumu bir heykeli yapılıyor. Heykelin ağız bölümü, konuşabilir bir mekanizmayla düzenleniyor.
Hamamları türkülere konu olan Gaziantep’te, satın alınacak tarihi bir hamam da müzeye dönüştürülecek. Müzede hamam kültürü maketler ve yapılacak farklı düzenlemelerle anlatılacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sema Marangoz, Gaziantep’in müze oluşturulabilecek bir çok somut ve soyut kültür varlığı bulunduğunu, bunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Gaziantep’in geleceği turizmde
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep’in geleceğinin turizmde olduğunu düşündüğünü söyledi.
Kente 10 yılda, 10 müze kazandırmayı hedeflediklerini, 3 müze yapmayı daha planladıklarını ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu:
”Şu anda planladığımız 3 müzemiz var. Birincisi oyuncak müzesi, ikincisi hamam müzesi, üçüncüsü sanayi müzesi. Oyuncak Müzesi için tarihi Bey Mahallesi’ndeki eski bir Antep evi restore edildi. Gaziantep’te geleneksel bir hamam kültürü var ve bu türkülere kadar yansımış. Şimdi bir hamamı almak üzereyiz. Onu müzeye dönüştüreceğiz. Kurnalar yapılacak, mankenler, göbek taşı, çiğ köfte ve gelin geleneği canlandırılacak. İçeride ‘Antep’in hamamları’ türküsünü çalarız. Tabii enstrümantal olarak.”
Güzelbey, oyuncak müzesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü, isteyenlerin müzeye konulabilecek tarzda, bez bebek ve tahtadan yapılmış oyuncaklarla müzeye destek olabileceğini belirtti.
Sanayi müzesi konusunda ise sadece planlayıcı olabileceklerini dile getiren Güzelbey, sanayi müzesinin sanayicilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Devlet Demir Yolları’nın vagon fabrikasında kurulabileceğini kaydetti.