Geçirgen Cepheli Okul

Lins Arquitetos Associados tarafından tasarlanan Domum Okulu, Brezilya'da yer alıyor.

Domum Okulu, okul öncesinden liseye kadar her sınıfı kapsıyor. Okul kapsamında, sınıflar, kütüphane, laboratuvar, çok amaçlı oda, kantin, oditoryum yer alıyor. 3.700 m²’lik bina, kuzeye ve batıya bakan geniş cephelere sahip bir köşe arsada yer alıyor. Sınıflar doğuya ve kuzeye bakarken spor sahası da batıya bakıyor.

Okul temel olarak üç kata yayılıyor. Giriş katı -varış noktası-, entegrasyon meydanı olan bir ana girişi, oditoryumu, idari bölümü ve otoparkı içeriyor.

Birinci katta kantin, spor sahası, derslikler bulunuyor. İkinci katta ise derslikler, kütüphane ve laboratuvarlar bulunuyor.

Giriş katı ile birinci kat arasındaki dört metrelik eğim, birkaç düzleme dağılmış rampalar ve merdivenlerle aşılarak öğrenciler için merkezi bir dinlenme avlusu oluşturuyor.

Düzensiz bir şekle sahip olan bu avlu, okulun merkezi olup tüm alanın manzarasının yanı sıra öğrenci sunumları için küçük bir amfi tiyatro içeriyor. Alışılmadık bir şekle, çok düzgün rampalara ve merdivenlere sahip olduğu için, aynı zamanda çocukların oynayıp keşfedebileceği bir yer haline geliyor.

Beyazın yanında birincil renkler olan sarı, kırmızı ve mavi, öğretim ortamını eğlenceli bir alana dönüştürebilmek için seçilmiş.

Termal konfor projenin ana kılavuzlarından biri olmuş ve bu amaçla spor sahasının bulunduğu batı cephesinde metal kiremitli büyük bir koruma kullanılmış.

Çocuk bölümündeki sınıf bahçelerinin çatısında dolaşım alanlarındaki metalik içi boş elemanlar ve beton cobogólar güneş ışığını filtreleyerek bölgedeki yoğun sıcaklığı hafifletiyor. Sınıflarda ışık tepsileri mevcut ve doğal ışığı sınıflara getiriyor.

Son olarak, okulun sadece metal bir çitle çevrili olması sebebiyle sokakla doğrudan bir ilişkisi var, böylece görsellik ve rüzgar geçirgenliği korunuyor ve veliler ve öğrenciler için çok davetkar bir alan haline geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın