Kopenhag'da bulunan uluslararası sanat merkezi Copenhagen Contemporary'de "Reset Materials — Towards Sustainable Architecture" isimli yeni bir deneysel grup sergisinde yarının yapı malzemelerinin örnekleri sunuluyor.
Sanat ve mimarinin kesiştiği noktada sergi, mimarlığın geleceğini on yenilikçi çalışma üzerinden keşfediyor ve bugünkü inşa etme biçimimize eleştirel bir yorum getiriyor.
Reset Materials sergisi, Copenhagen Contemporary ile Danish Association of Architects arasındaki işbirliği ile hazırlanmış. Sergi, Kopenhag’ın 2023 Dünya Mimarlık Başkenti olarak seçilmesini de kutlamak üzere hazırlanmış.
Reset Materials sergisinde yeni binaların inşasında biyojenik, yenilenebilir ve geri dönüştürülmüş malzemelerin potansiyel uygulamaları araştırılıyor. Sergi ile; “Gelecekteki binalarımız mantar, ısırgan otu ve geri dönüştürülmüş plastikten mi inşa edilecek? Ekin yetiştirdiğimiz gibi tuğla da yetiştirebilir miyiz? Sürdürülebilir malzemeler, mimari güzellik ve değer anlayışımızı nasıl değiştirecek?” gibi sorulara da cevap aranıyor.
Sergi kapsamında mimarlardan, sanatçılardan ve üreticilerden oluşan on disiplinlerarası ekibin her biri, karbon sonrası mimari vizyonlarını sunmak için belirli bir malzeme kategorisi üzerinde çalışmış. Malzeme kategorileri ise; ağaç, plastik, toprak, kenevir beton, silikon, monoblok, saman, biyoçimento, miselyum ve ısırgan otu, kenevir, keten ile deniz yosunu şeklinde belirlenmiş. Her ekip, kendi malzemelerinin estetik, yapıcı ve ekolojik potansiyelini öne çıkarmayı denemiş.
Sergi kapsamındaki bir sunumda, mimar Anders Lendager ve sanatçı Honey Biba Beckerlee, doğada her yerde bulunan bir element olan silikonun çıkarılmasından kaynaklanan atıklarla bir deneysel çalışma yapmış. Silikon, elektronik devreler ve güneş pilleri yapımında yaygın olarak kullanılıyor ve bu süreçte büyük bir kısmı israf ediliyor. Lendager ve Beckerlee, seramik gibi yeni estetik malzemeler yaratmak için silikonun toz halinde nasıl kullanılabileceğini araştırmış.
Başka bir sunumda ise mantarda bulunan miselyumun sürdürülebilir akustik çözümlerde kullanılma potansiyeli araştırılmış.
Reset Materials — Towards Sustainable Architecture sergisi 28 Eylül 2023’e kadar Contemporary Copenhagen’da gezilebilecek.