Cityförster tarafından tasarlanan “Recycling House”, Hannover Kronsberg’de inşa edilmiş olan deneysel bir konut binası. Çeşitli geri dönüşüm türlerinin olanaklarını ve potansiyellerini test eden, dönüşüm odaklı ve kaynak tasarrufu sağlayan bir planlama yaklaşımı gösteren bir prototip.
Geri dönüşümün merkezinde, yapının çekirdeğini ve kaba inşaatını oluşturan tutkalsız masif ahşap elemanlar gibi eski binalardan dönüştürülmüş yapı ürünleri bulunuyor.
Öte yandan, binanın temelinde kullanılan geri dönüştürülmüş beton veya duvarlarında yalıtım amacıyla kullanılan eski jüt çuvallar gibi eskiden farklı amaçlara hizmet eden malzemeler de kullanılmış.
Mümkün mertebe müşteri GUNDLACH’ın yapı stokundan veya yerel olarak temin edilen kullanılmış bileşen ve elemanlar yeniden işlevlendirilmeye çalışılmış.
Parçaların, gerektiğinde kalite kaybı olmadan sökülebilmesine veya kullanım ömürleri sona erdikten sonra sınıflandırılmış bir şekilde ayrıştırılabilmesine olanak sağlayan, geri dönüşüm destekleyici bir tasarım yapmak çok önemli.
İnşaat endüstrisi, en büyük atık üreticilerinden ve kaynak tüketicilerinden birisi ve küresel CO2 emisyonuna etkisi oldukça yüksek. Günümüzde binalar planlanırken, esas olarak binanın kullanılırken tükettiği enerji dikkate alınıyor. Binaların üretiminde kullanılan önemli miktardaki “gri enerji”* büyük ölçüde unutuluyor. Bu örnekte de görüldüğü gibi aslında mevcuttaki binalar da devasa hammadde deposu olabiliyor. Geri dönüşüm dostu inşaat yöntemleri ve anlayışı gelecekte giderek daha önemli roller oynayacak.