Grohe Türkiye ile Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğinde düzenlenen GLC Buluşmaları'nın üçüncüsü 27 Ekim Perşembe akşamı Grohe Live Center'da yapıldı.
TAGO Mimarlık’tan Gökhan Aktan Altuğ, Gönye Tasarım’dan Yelin Evcen ve Gönül Ardal, A Tasarım Mimarlık’tan Ali Osman Öztürk, CM Mimarlık’tan Cem Sorguç ile Kreatif Mimarlık’tan Aydan Volkan’ın konuşmacı olarak yer aldıkları toplantı “barınma” temasıyla gerçekleşti.
Toplantının ilk konuşmacısı Gökhan Aktan Altuğ, konut yapmanın kolay bir iş olmadığını ifade ederek meslek hayatında konut tasarımı alanında karşılaşılan sıkıntılardan bahsetti. Günümüzde konutun, insan ihtiyaçları üzerinden değil yatırımcıların ekonomik kaygıları üzerinden şekillendiğine vurgu yapan Altuğ, bu süreçte de yatırımcıdan belediyeye kadar pek çok sınırlayıcıyla karşılaştıklarını belirterek konut tasarlama işini bir tür “cambazlık” olarak tarif etti. Projelerinde mahremiyete ve insanların kendi kişiliğini yansıtabilecekleri mekanlar yaratmaya önem verdiğini söyleyen Altuğ, projelerinden örnekler vererek konuşmasını sonlandırdı.
Altuğ’dan sonra sözü devralan Gönye Tasarım’dan Gönül Ardal ve Yelin Evcen, konutun iç mimarisine dair tasarım yaklaşımlarını anlattılar. Çalışmalarında hedef kitleye göre farklı konseptler yarattıklarından bahsederken, bu konseptleri projeleri üzerinden örneklerle açıkladılar.
Sözü devralan Ali Osman Öztürk, farklı ölçekteki 3 konut projesinden bahsederek yatırımcının isteklerine göre projelerde nasıl çözümler sunduklarını anlattı. Bir projesinde çocuklar ve yaşlıların sosyalleşme alanlarını dikkate alarak çözümler ürettiklerini söyleyen Öztürk, bir başka projesinde ise yatırımcının talebi doğrultusunda projenin ekonomik getirisi sebebiyle standart planlar ortaya çıkarmak zorunda kaldıklarından da bahsetti.
Öztürk’ten sonra konuşan Cem Sorguç ise konut, barınma ve ev kavramlarının farklı noktalara işaret ettiğini dile getirirken geçmişten bugüne konut kavramının nasıl dönüştüğünü aktardı. Bugün ekonominin lokomotifi haline gelen konutun yatırımcı grupların değişmesiyle anlamının nasıl dönüştüğünü anlatan Sorguç, günümüzde yaşayanların ihtiyaçlarına göre değil ekonomik girdilere göre projelerin yapıldığını vurguladı. Konuşmasında tüm donatıları barındıran konut projelerinin, insanların kentle ilişkisinin kopmasına sebep olduğunu dile getiren Sorguç, farklı parsellerde ve farklı ölçeklerde tasarladıkları konut projelerindeki yaklaşımlarından bahsederek konuşmasını sonlandırdı.
Sorguç’tan sonra söz alan Aydan Volkan, bugün tasarım camiasında ikonik yapıların dikkat çektiğini ancak onların sadece birer hatırlama nesnesi olduğunu, kentleri asıl oluşturan dokunun konut dokusu olduğunu söyledi ve İstanbul’da gün geçtikçe bozulan apartman mimarisine vurgu yaptı. “Ben apartman severim” diyen Volkan, Nest Ortaköy projesinde apartman mimarisini ve yaşama kültürünü nasıl yorumladıklarını anlattı.