Tarım arazisi açmak için devlet eliyle kurutulan, bu da yetmezmiş gibi ortasından otoyol geçirilerek ikiye bölünen Antalya'nın Elmalı ilçesindeki Avlan Gölü'nün iki yakası nihayet bir araya geliyor.
Yaşam savunucularının yıllardır sürdürdüğü kararlı mücadele sonucu gölü iki bölen yol trafiğe kapatıldı.
Antalya’nın Elmalı İlçesinde bulunan Avlan Gölü’nün hikayesi, Türkiye’nin sulak alan ve göllerine gösterdiği ilgisizliğin acı gerçeğini yansıtıyor. 1970’li yıllarda tarım arazisi olarak kullanmak amacıyla devlet eliyle kurutulan Avlan Gölü’nün ortasından 1984’de bir de otoyol geçirilmesi adeta utanç tablosuna dönüşmüştü. Bölgenin önemli sulak alanlarından biri olan göldeki bu tahribatların ardından, alandaki kuş popülasyonunun azalmasının yanında Türkiye’nin en önemli sedir ormanlarından biri sayılan Çığlıkara’daki sedir ağaçlarında kuruma belirtileri görülmüş, bölgenin ekosistemi bozulmuştu.
Sonunda beklenen karar çıktı
Yaşam savunucularının, Avlan’ın yeniden eski haline döndürülmesi ve gölü ikiye bölen yolun kaldırılması için yıllardır sürdürdüğü kararlı mücadele sonunda yetkililer nezdinde de karşılık buldu. 1997 yılında yeniden su tutulmaya başlanan ancak gölü ikiye bölen yol ve suyun tahliye edilmesi için açılan düdenlerin kapatılmaması sonucu doğal yaşamın eski haline dönmesinde olumsuzluklar yaşanan Avlan’da sonunda beklenen karar çıktı.
Gölü ikiye bölen otoyol kapatıldı
Karayolları Antalya 13’üncü Bölge Müdürlüğü, yıllar süren bir yanlıştan dönerek 28 yıldır gölü ikiye bölen ‘ucube’ yolun kaldırılacağını açıkladı. Gölün doğu yakasında bulunan eski karayolunda geçtiğimiz yıl başlatılan genişletme çalışmalarının tamamlanarak trafiğe açılmasının ardından Avlan’ı ikiye bölen 4 kilometrelik utanç yolu kapatıldı.
Finike ve Elmalı ilçelerini birbirine bağlayan ve gölü iki bölen otoyoldan geçen otomobillerin yarattığı gürültü kirliliği, göç yolları ürerinde olan bölgeyi yaşam alanı olarak seçen kuş türlerinin alanı terketmelerine neden oluyordu.
‘Yol tamamen kaldırılacak’
Karayolları 13’üncü Bölge Müdürü Mustafa Karademir, Avlan’ın kıyısından geçen yeni yolun açılmasıyla göldeki doğal yaşamın eski haline dönmesini beklediklerini dile getirdi. Tamamen trafiğe kapatılan gölü ikiye bölen yolun malzemesinin kesin olarak kaldırılacağı bilgisini veren Karademir, “gölün iki yakası birleştirilecek” diye konuştu.
Avlan Gölü, Deniz Gezmiş’in savunmasına da girmişti
Avlan Gölü ve çevresi, 1960’lı yılların sonunda başlayan ve yöre köylüleri ile toprak sahipleri arasında süren ‘toprak kavgaları’ sırasında, dönemin öğrenci hareketinin de bölgeye gelerek köylülere destek vermelerine sahne olmuştu. Aralarında Sinan Cemgil, Can Savran ve Nurettin Sarılar gibi dönemin öğrenci liderlerinin de bulunduğu 1968 kuşağına mensup yaklaşık 500 öğrenci, bölgede toprak kavgası veren köylülere destek olmak için Elmalı’ya gelmişti. Deniz Gezmiş’in savunmasında da geniş yer bulan Avlan gölünün bekası olan topraklar, Bülent Ecevit’in ünlü “Toprak işleyenin, su kullananın” sözüne kaynaklık eden yerler olarak biliniyor.
1 Yorum
Haber çok güzel de o yol otoyol değil. Bildiğin karayolu. Sol Haber’in bu tip hataları bilinçli yaptığını düşünmeye başlayacağım artık. Bu ironi falan da değil Hürriyet tarzı haberin farklı bir formatı.