Engellilerin kentsel yaşama katılması için gün geçtikçe yeni çözümler ortaya çıkıyor. Bilim insanları ve mimarlar görme engelliler için yeni bir haritacılık sisteminin geliştirilmesi üzerine çalışıyor.
Dünyada harita kullanımı bu kadar yaygınlaşmışken toplumun dezevantajlı gruplarının da haritaları kullanabilmesini sağlamak amacıyla yeni yöntemler geliştiriliyor. Görme engellilerin haritaları okuyabilmesi amacıyla mimarlar ve bilim insanları, dokunarak ve duyarak bilgi ileten haritaları yaratıyor.
San Fransisko’da görme engelliler kuruluşu Smith-Kettlewell Görme Araştırmaları Enstitüsü, körfez bölgesi hızlı ulaşım istasyonlarında kullanılabilecek haritalar oluşturdu.
Kabartmalı yazıcı aracılığıyla tasarlanan haritalar dokunulabilir, büyük ölçekli ve bir ses öğesi barındırıyor. Akıllı kalem yardımı ile ikonlar üzerine dokunarak alanla ilgili kaç basamak merdiven bulunduğu, tarifenin ücreti gibi detaylı bilgi dinlenebiliyor.
Görme engelli araştırmacı Miele, mekansal bilginin sadece görsellik olmadığını; yönlenme ve hareketlilik kabiliyeti ile görme engelli insanların mekansal algılamasının güçlü olduğunu ifade ediyor. İyi tasarımın görme engelliler açısından hayatı kolaylaştırıcı olduğunu belirterek ilerleyen zamanlarda hareket kabiliyetlerini arttıran çözümlerin her yerde geliştirilmesini umut ettiğini söylüyor.
BART alanlarında erişilebilirik danışmanlığı yapan mimar Chris Downey, 2008’de geçirdiği bir hastalık nedeniyle görme duyusunu yitirmiş. Architecture for the Blind isimli danışmanlık firmasıyla birlikte kabartmalı çizimler yaratarak mimarlık faaliyetlerini sürdürüyor.
Görme engelli biri olarak haritaları yeniden keşfeden Downey, bilginin temel hiyerarşisinin de nasıl değiştiğini anlatıyor: “Eğer görsel bir çizim veya haritaya bakarsanız mekanı bir görüşte algılarsınız ve daha sonra detaylara geçersiniz. Ama görme engelli biri olarak parmaklarınızla dokunduğunuzda önce detayları görürsünüz ve detayları keşfetmeniz için ipuçları yakalamanıza gerek kalmaz. Büyük resmi görmek için parçaları bir araya getirmeniz gerekir.”