Göteborg Üniversitesi Kütüphanesi İçin Açılan Yarışmayı Cobe Kazandı

Cobe, İsveç'in ikinci büyük şehri Göteborg'un merkezindeki yeni bir üniversite kütüphanesi için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.

Göteborg’un merkezinde, Näckrosen’in üniversite bölgesindeki 16.000 metrekarelik üniversite kütüphanesi, şehrin birçok kültür kurumunun, beşeri bilimler ve gösteri sanatları fakültelerinin yakınında yer alacak.

Bina, İsveç üniversite kentinde bilgi paylaşımı ve araştırma için yeni ve çekici bir ortam sağlamanın yanı sıra beşeri bilimler, sanat, müzik ve drama bölümleri için kütüphane işlevi görecek, üniversite arşivleri ve dijital hizmetlere de ev sahipliği yapacak.

İlham Kaynağı Olarak Kitaplar

Cobe’nin kazanan projesi, kitabı tasarım için ilham kaynağı ve hareket noktası olarak kullanıyor. Bir kitabın hem hafifliği hem de ağırlığı, binanın hacminin eğriselliğine ve cephesinin dikey çizgilerine yansıyor – tıpkı yeni açılan bir kitabın sayfaları gibi.

Ana Malzeme Olarak Ahşap

Kütüphane, odaklanmış çalışma için sessiz alanların yanı sıra etkinlikler, sergiler, toplantılar ve konferanslar için kullanılabilecek aktif alanlar ve toplanma alanları da içeriyor.

Granit döşeli aktif, geniş ve açık alanlara izin veren zemin kat, betonarme bir yapıya sahipken, kütüphaneyi barındıran üst katlar ahşaptan yapılmış.

Ahşap, binanın CO2 ayak izini azaltan son derece sürdürülebilir ve dayanıklı bir malzeme olmasının yanı sıra, stresi azaltan akustik profili ile hoş bir iç mekan ortamı sağlıyor.

Binanın cephesi, güneş perdesi görevi gören açık renkli, dikey elemanlardan oluşuyor.

Binanın Kalbinde Otomatik Kitap Deposu

Kütüphanenin merkezinde, İsveç’in ilk tam otomatik kitap deposu, kitapları ve diğer ortamları verimli ve kompakt bir şekilde depoluyor.

Çalışma alanları ve ofisler, optimum gün ışığı koşullarını, parkın ve şehrin muhteşem manzarasına doğru yönelen cepheye doğru yerleştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın