Son zamanlarda hem kentsel dönüşüm projeleri hem de Four Winds gibi büyük inşaat projeleriyle gündeme gelen Göztepe'deki bu hızlı yapılaşmaya Göztepe halkının itirazı var!
Change.org üzerinden başlatılan bir imza kampanyası, son dönemde hızla devam eden dev inşaat projelerinin merkezi haline gelen Göztepe’de yaşayan halkın rahatsızlığını bir kez daha ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz haftalarda Bağdat Caddesi’nde süregiden kentsel dönüşümün arka planını Milliyet Blog yazarından dinlemiş, mahallelilerin bitmeyen inşaat projeleri için duyduğu rahatsızlığa tanık olmuştuk. Şimdi de Göztepe’de devam eden bu yüksek katlı projelere karşı Göztepeliler isyan ediyor.
İmza kampanyasının metni şu şekilde:
“İstanbul Göztepe’de bulunan Kuyubaşı Fidanlığı bitişiğinde bulunan 124 yıllık tarihi Tuğlacıbaşı Hacı Mustafa Şevki Efendi Camii’nin silüetini gölgede bırakacak, tarihi ve kültürel varlığını hiçe sayacak yapılaşmayı reddediyoruz!
Yıllardır çevre halkının nefes alabilmesini sağlayan Kuyubaşı Fidanlığı, birkaç ay önce yıkılarak çevresi inşaat paravanlarıyla çevrildi ve bu 5984m2’lik (yaklaşık 6 dönüm) alana ikinci büyük bir cami ve ilave dini tesisler yapılacağına dair bir tabela asıldı. Planlar, belediye meclis kararları ve avan proje üzerinde yaptığımız incelemelerde, parselin maksimum sınırlarda inşaat kapsamına alındığını, Kadıköy Belediyesi’nin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan talebiyle, trafiği yoğun dar bir sokakla ve parsele bitişik binalarla çevrili parselde, yapı yaklaşma paylarının da iptal edildiğini farkettik.
İstanbul’da beklenen büyük depremde mahalle halkının toplanabileceği tek açık alan olan bu arsanın, acil kaçış durumları da düşünülerek park/yeşil alan şeklinde düzenlenmesi, 35000 nüfuslu Feneryolu Mahallesi için hayati önem taşımaktadır.
Benzer şekilde, hiçbir kamu yararı gözetilmeksizin bölgede yer alan meteroloji arazisine dikilen Taşyapı kuleleri, Göztepe Parkı cami projesi, Bağdat Caddesi üzerindeki Tarım İl Müdürlüğü binasının yıkılarak rezidans yapılması… Tüm yeşil alanların talan edilmesine daha ne kadar sessiz kalacağız? “Beton değil, yaşanabilir bir şehirde, nefes alabileceğimiz yeşil alanlar istiyoruz” diye haykırmak için neyi bekliyoruz?
Halka sorulmadan, mevcut yönetmeliğin dışına çıkılarak yapılaşmaya izin verilmiş, halkın yararı gözetilmeden oldu-bittiye getirilmiş, çevreci kentsel taleplerin dikkate alınmadığı proje planının acil olarak derhal iptal edilmesi için sen de imza vererek Feneryolu halkının haklı mücadelesine destek ol!
Kentimizin nefes alabildiği son yeşil alanları koruyalım, çocuklarımızın beton yığınlarına değil parklara ihtiyacı var, bugün sesimizi yükseltmezsek yarın çok geç olabilir!
Betonların arasında boğulmak değil, yeşillikler arasında nefes almak istiyoruz!”
İmza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.