Mimarlık kitaplarından öne çıkanlara göz atın.
TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı yarın açılıyor. Biz de bu vesileyle son dönemde çıkan ve göze çarpan mimarlık kitaplarını sizler için derledik.
Mimar Ernst Arnold Egli hakkında Oya Atalay Franck tarafından yapılan kapsamlı araştırma Mimarlar Odası Yayınları tarafından basıldı.
Kitap, 1927 yılından 1940 yılına kadar ülkemizde yaşayan, eğitimci olarak Türkiye mimarlık eğitimine, tasarladığı eğitim-kültür-sanayi-konut yapılarıyla mimarlık pratiğine, öngördüğü ve üzerine tartıştığı şehirlerin oluşumu üzerine tasarladığı planlarla ve yazdığı yazılarla eleştirel, yapıcı, özümleyici pek çok katkıda bulanan Ernst Arnold Egli (1893-1974) üzerine ilk kapsamlı ve birinci el araştırma…
Günther Fischer’in, mimarlık ve dil ilişkisini ele alan ve mimarlık kuramının özgün çalışmaları arasında yer alan “Mimarlık ve Dil” başlıklı kitabı, Fatma Erkman Akerson’un çevirisiyle yayımlandı.
Fransız mimar Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc’un “19. Yüzyılda Gotik Üslup Üzerine” başlıklı kitabı Türkçe olarak Janus Yayıncılık’tan çıktı.
19. yüzyılda rasyonalizmi temel alan kuramsal yazılarıyla modern mimarlığa giden yolu açan Fransız mimar Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc’un, 1846, 1866, 1902 tarihlerinde yayımladığı eserlerinden derlenerek hazırlanan “19. Yüzyılda Gotik Üslup Üzerine” büyük ilgi gördü.
Gottfried Semper’in yazıları “Mimarlığın Dört Öğesi ve İki Konferans” kitabında toplandı
Mimarlık ve sanat tarihinin önemli kuramcılarından Gottfried Semper’in Londra ve Zürih’te verdiği konferanslar ile “Mimarlığın Dört Öğesi” başlıklı yazısının derlendiği kitap Türkçe olarak Janus Yayıncılık’tan çıktı.
Mimarlık kuramcısı Bruno Zevi’nin, orjinali 1948’de yayınlanan “Mimarlığı Görebilmek” başlıklı kitabı Türkçe çevirisiyle Daimon Yayınları’ndan çıktı.
Kitabında, mimari gerçekliği çeşitli faktörler üzerinden tanımlayan farklı yaklaşımları irdeleyen Bruno Zevi’nin, 1948’de kaleme aldığı bu çalışmayla, modernist mimarlık yazınının en parlak örneklerinden birini verdiği belirtilmekte.
Türkiye mimarlık camiasının güncel üzerine düşüncelerini anlama isteğimiz ve bir bakış açısı arayışımız sonucu 15. yaşımıza özel bir söyleşi seçkisi hazırlamaya karar verdik.
“Ne Konuşuldu?” kitabının hazırlık sürecinde ise sadece Türkiye gündemine odaklanarak bütüncül bir bakışla yola çıkmak yerine gündemin gözünden kaçan konular da ele alındı Diğer yandan bu kitapta, popüler kültürün etkisini mümkün olduğunca filtreleyerek ama göz ardı etmeyerek “Mimarlık ve tasarım ortamı 2014-2015 yılları arasında ne konuştu?” sorusuna yanıt arandı. Bu nedenle, bazı söyleşiler internet ortamında paylaşım ve okunma sayılarıyla öne çıksa da bu seçkiye girmedi.