Grafiti ile Kaplı Terk Edilmiş Üç Los Angeles Gökdeleni

Los Angeles şehir merkezindeki tamamlanmamış üç gökdelenin grafitiyle kaplanması, terk edilmiş inşaatla ilgili olan tartışmaları alevlendirdi.

Fotoğraflar: Kelvin Cheng

Grafiti sanatçıları Ocak ayı sonlarında Oceanwide Plaza’yı etiketlerle kaplamaya başladı ve binaların tamamlanmamış dış cephelerini sprey boyalı isimler ve çeşitli renkli tasarımlarla doldurdu.

Los Angeles’taki üç terk edilmiş kule geçtiğimiz ay boyunca grafiti ile kaplandı

Grammy Ödülleri ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeken bir eğlence kompleksinin hemen yanında yer alan ve henüz tamamlanmamış olan proje, büyük bir podyumun üzerine yerleştirilmiş üç karma kullanımlı gökdelenden oluşuyor.

İki kulenin 40 kat, üçüncü kulenin ise 49 katlı olması planlanmış.

2019 yılından bu yana durdurulmuş olan inşaat projesinin parçası olan kuleler

Grafiti, terk edilmiş bina ile ilgili tartışmalara sebep olmuş ve grafitiyi hem “sanat” hem de “vandalizm” olarak sınıflandıran eleştiriler almış.

Los Angeles Kent Konseyi kolektifi gökdelenlerin şimdiki hallerini, şehrin mevcut durumunun mükemmel bir tasviri olarak nitelendiriyor.

Los Angeles Times’a göre, yapımına 2015 senesinde başlanan kulelerin inşaatı, 2019’da Oceanwide Holdings’in fon eksikliği nedeniyle durdurulmuş ve yarım kalmış.

Yakın zamanda Los Angeles Kent Konseyi, projenin Çin merkezli geliştiricisi Oceanwide Holdings’e herhangi bir yanıt verilmeden harekete geçme yetkisi verilmesinin ardından binaların temizlenmesi ve güvenlik altına alınması için harekete geçti.

Şimdi ise grafiti sanatçıları düzenli olarak binaya girerek binanın cephesinde, en çok da bitmemiş gibi görünen teraslarda katmanlı sanat eserleri oluşturuyor.

Base jumping yapan insanların da binayı kullanmaya başlamasının ardından 12 Şubat’ta kulelerden yamaç paraşütü yapan bir kişinin videosu viral olmuş.

Los Angeles Belediyesi Oceanwide Holdings ile irtibata geçmekte zorlanınca binanın güvenliğini sağlama görevi büyük ölçüde Los Angeles Police Department’a (LAPD) verilmiş.

NBC News’e göre bu durum polis teşkilatının kaynaklarını zorlamış ve şubat ayı ortasında LAPD, ay başından bu yana 18 tutuklama yaptıktan sonra kuleleri günde 24 saat izliyor durumuna gelmiş.

Binaların temizlenmesi ve güvenliğin daha fazla sağlanması için verilen son önerge, özel güvenlik için 3,8 milyon dolar ayrılmasını ve binaların etrafını çevreleyen yaklaşık 10 metrelik bir metal duvarın kurulmasını içeriyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın