Guardia di Finanza’nın Yeni Merkez Binası

Guardia di Finanza'nın (İtalya'nın mali polis teşkilatı) yeni merkezi ofis binası, DEMOGO tarafından Bolonya'nın kentsel dokusuyla uyumlu olacak şekilde tasarlandı.

Guardia di Finanza’nın yeni merkez binası, İtalya’nın Bolonya şehrinin dış sınırlarına yakın bir alanda ve karmaşık bir bağlamda konumlanıyor. Kuzeyde demiryolu hattı ve Bolonya tren istasyonu, bölmelerden oluşan, kesintisiz bir lojistik altyapı duvarı oluşturuyor. Güneyde ise dinamik DumBO Sosyal Merkezi bulunuyor. Projenin alanı, doğuda ise Tanari Caddesi ve Bolonya’nın katmanlaşmış sokaklarıyla sınırlanmış durumda.

DEMOGO’nun projesi, bu kentsel koşulları bölge için bir bağlantı ve yenilenme fırsatı olarak görüyor. Tanari Caddesi’ne dik olarak konumlandırılmış ve Bertarini Kışlası’nın mevcut çekirdeğiyle bütünleşmiş olan bina, farklı yüksekliklere sahip kompakt bir hacim olarak tasarlandı. Binanın beş katı boyunca kademeli olarak inen teras bahçeler, öne çıkan bir form ve içeriden dışarıya doğru akan güçlü bir kompozisyon yaratıyor. Bu teraslar hem çalışma alanlarının çevresel kalitesini artırıyor hem de şehrin bağlamıyla görsel bağlantı kuruyor.

Guardia di Finanza’nın yeni ofis binası, askeri bir kompleksin içinde yer almasına rağmen, kentsel sistemle stratejik bağlantılar kurarak sınırlı ve korunaklı bir alan olmanın ötesine geçiyor. DEMOGO, bu “sınırı”, farklı algı ve kullanım dinamikleri sunan ve yakın bağlamla etkileşime giren bir tür “üçüncü mekana” dönüştürme niyetini vurguluyor. Bu doğrultuda, güneye bakan cephe, ofisleri Bertarini Kışlası’na bağlayan yükseltilmiş bir yaya köprüsü içeriyor. Planın batı tarafında, bina, kışlayı, eski bir demiryolu sahasında bulunan geçici kentsel yenileme alanı DumBO’dan ayıran bir bölmenin üstünde yükseliyor. Bu da askeri kompleks ile şehrin sosyal hayatı arasında görsel etkileşim için ek bir fırsat yaratıyor.

İç mekandaki açık beton doku, endüstriyel bir estetik yaratıyor. Yerden tavana devam eden pencereler ise mükemmel doğal aydınlatma ve panoramik şehir manzarası sunuyor. Hem iç mekanda hem dış cephede kullanılan malzemelerde “Kızıl Şehir” de denen Bolonya’nın genelindeki renk paletini çağrıştırmak baskın kırmızı tonları kullanıldı.

Girişte hemen karşılaşılan ve bina boyunca doğrusal devam eden merdiven, iç mekanları yarıyor ve aynı anda yeniden yapılandırıyor. Bu merdivenle şekillenen kat planı, organizasyonun operasyonel bölümlerine ayrılmış özel alanlar ve diğer sosyal alanlar olarak ayrışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın