Ressam Gülsün Erbil’in mozaik eseri, İngiltere’de tarihi miras olarak korunmaya alındı. Yaklaşık 100 m²’lik bir yüzeye sahip olan eser, Londra’da 1980’li yıllarda yapılan bir binanın cephesinde yer alıyor.
Bir Türk sanatçının eseri İngiltere’de ilk defa “English Heritage“, yani tarihi miras olarak korunmaya alındı. Erbil’in 1986-87 yılları arasında ürettiği “Eşitlik, Uyum” (Equality-Harmony) adlı 100 metrelik mozaik panosu Londra’nın Haringey semtindeki Tangmere House’un dış cephesinde bulunuyor. Eser listeye, Tangmere House mozaik duvar resmi adıyla 5 Ekim’de kaydedildi.
Binanın yıkılmasına karar verilmesinin üzerine, Broadwater Farm Sakinleri Derneği (BFRA)’nin de desteğiyle bağımsız bir yapı olarak muhafaza edilmesine karar verilen mozaik pano, tarihi miras olarak kabul edildi.
Erbil’in mimari ve tarihi değeri nedeniyle Historic England listesine kaydedilen duvar resmiyle ilgili karar veren komisyon, eserle ilgili olarak; renk, kompozisyon, görsel kullanımında teknik ve sanatsal yetkinlikle, canlı bir kompozisyonda figüratif, soyut ve sembolik motiflerle barış, eşitlik ve uyumun evrensel değerlerinin yansıtıldığını belirtti. Gülsün Erbil eseriyle “Tarihi Miras” olarak kayıtlara geçen ilk Türk sanatçısı oldu.
Erbil, düzensiz şekilli ve elle kesilmiş cam tesseraları içeren duvar resmini oluşturmak için Bizans mozaik tekniğini kullandı. Bazen ‘ters yöntem’ olarak tanımlanan yöntemi kullandı: tasarımın ana hatları, yaklaşık 1,2 m × 1 m boyutunda arka kağıt yapraklarına ters olarak çizildi. Tesseralar daha sonra yüzleri aşağı bakacak şekilde macunla destek üzerine monte edildi. Elde edilen duvar panelleri daha sonra duvara çimento ile yapıştırıldı. Yaklaşık 48 saat sonra arka kağıtlar çıkarıldı ve mozaik derzlendi. Mozaik, tahmini toplam 100m²’lik bir alanı kaplamakta.