Mimari tasarımı Emre Arolat Architecture'a ait Güneştekin Art Refinery projesinin ilk detayları ve görselleri paylaşıldı. Batman'da 1.700.000 m² arazi üzerinde kurgulanan müze, 600.000 m² açık sergi alanı ve 25.500 m² kapalı alana sahip.
Emre Arolat, projeyi şu şekilde açıklıyor:
Batman Güneştekin Art Refinery bir yandan içinde yer aldığı çok özel coğrafyanın özgül fiziksel dokusunu sonuna kadar değerlendirir ve onun bir parçasına dönüşürken diğer yandan da bir tür “land art”a olarak kendi özel bağlamını oluşturur. Bu diyalektik, doğal olanla insan eliyle var edilen arasındaki sınırları bulanıklaştırır ve yapıyı bulunduğu araziyle hemhal eder.
İlkin Diyarbakır karayolundan algılanan strüktür, bu mesafeden ser verip sır vermeyen ve bulunduğu alandaki tümseklere hafifçe ilişerek altını tamamen boş bırakan dev bir kaya parçası olarak belirir. Çevredeki tarımsal ağırlıklı dokunun uyarlanarak sürdürülmesi ile güçlenen atmosfer, yapıya bitimsiz bir fon teşkil eder. Ana yoldan yapıya doğru uzanan yol boyunca konumlanan büyük ölçekli sanat nesneleri, doğal doku ile iç içe geçerek sürprizli görsel fragmanlar oluşturur. Yapıya yaklaştıkça belirginleşen “zamansız” dış yüzey, ölçek ve biçim algılarını yeniden şekillendirir. Yolun strüktürün altındaki boşluğa kadar uzanmasıyla bu kere çok daha parçacıl bir yapıya sahip olan iç dünya gözler önüne serilir. Bu dünyayı çevreleyen dairesel dolaşım hattı, bir yandan mekanları birbirlerine bağlarken diğer yandan izleyiciyi çevrenin doğal dokusu ile buluşturur.
Farklı ölçek ve mekânsal özelliklere sahip sergi galerilerinin yanında çeşitli servis mekanları, eğitim alanları, lokanta ve kafeler, müze mağazası ve büyük bir kütüphane kompleksi bütünler. Zeminin büyük ölçüde boş bırakılmış olmasıyla çevredeki doğal doku yapının altına doğru akar ve kullanıcıyı da bu bölüme doğru yönlendirir. Bu bölümdeki ortak mekanlar parkın bütününü oluşturan diğer kamusal alanlarla bütünleşerek bir tür kullanım sürekliliği oluşturur.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör