Urban-Think Tank, Empower Shack projesinin bir sonraki safhasını da tamamlayarak, Güney Afrika'nın gecekondu alanlarına güvenli ve düşük maliyetli konutlar sağlamaya devam ediyor.
İlk olarak Cape Town’ın ikinci en büyük yerleşim bölgesi olan Khayelitsha’yı 2012 yılında incelemeye başlayan topluluk, iki yıl sonrasında dört adet konut prototipi tasarladı ve inşa etti. Bu yıl ise Urban-Think Tank, kentsel planlar dahilinde güvenli ve erişilebilir konutların tasarımında uyarlanabilir bir yöntem sunmak hedefi ile bu konutlara on altı birim daha ekledi.
Günümüzde Güney Afrika, yüksek emlak fiyatları, sınırlı finansman seçenekleri ve uygun konut stokunun olmaması gibi temel sebeplerden ötürü büyük bir konut krizi ile mücadele ediyor. Bu kriz nedeni ile yaklaşık yedi buçuk milyon insan, imar izni olmayan konutlarda ikamet ediyor. Gecekondu bölgelerindeki kötü koşullar, toplum sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturuyor.
Yapılan incelemelerin ardından Güney Afrika’da mevcut hükümet programları ile yeteri kadar konut inşa edilemediği, inşa edilen konutlarda da farklı ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak esneklik sağlanamadığı sonucuna varıldı. Empower Shack ile bu sorunların çözülmesi amaçlanıyor. Konutlar, alanda ikamet edenler için su ve tuvalet sağlayan bir sıhhi merkezin çevresinde düzenlendi. Farklı büyüklükte ailelere uygun barınma sağlayabilmek için, konutlara gerekirse ikinci ve üçüncü katlar eklenebiliyor. Yoğun yerleşim, arazinin daha verimli kullanılması ve sakinlerin aynı bölgede kalmalarını garanti ederek topluluk bağlarının sağlam tutulması anlamına geliyor. Böylece Empower Shack’te yaşayan topluluk üyeleri, projenin uzun vadeli paydaşları oluyor.
Urban-Think Tank, Empower Shacks için kolaylıkla farklı kentsel düzenler modelleyebilen bir yazılım geliştirdi. Açık bir kaynak halinde topluluğun ve şehir plancılarının kullanımına açık olan bu yazılım, potansiyel yerleşimleri görüntülemek ve geri bildirim edinebilmek adına çevrimiçi üç boyutlu modeller üretebiliyor. Bu proje ile RIBA 2018 listesine girmeyi başaran ekip, çalışmalarının uzun vadede hükümetin konut politikalarını etkilemesini ve Güney Afrika’da konutlara erişimi kolaylaştırmasını umut ediyor.