Haydarpaşa'nın tren seferlerine kapatılması ardından otel ve AVM'ye dönüştürülmesi sürecine karşı bir araya gelen "Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması" grubu bugün Haydarpaşa Garında, sürece dur demeye çağırdı.
Haydarpaşa garının, alışveriş merkezi ve otele dönüştürülmesi süreci, tren seferlerinin durdurulmasıyla hız kazanırken, bu sürece karşı bir araya gelen ve aralarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın da bulunduğu “Toplum, Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması” grubu, Keseköy-Gebze arasındaki yolun Yüksek Hızlı Tren yolu olmadığını ve ortada büyük bir kandırmaca olduğuna dikkat çekti.
“AVM ve otel projesi sessizce tamamlandı”
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Anadolu 1.Büyükkent Bölge Temsilciliği ve Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği adına yapılan açıklamada, Haydarpaşa garının, dolgu alanları ilavesiyle küresel sermaye gruplarına açılarak otel, alışveriş merkezi, otopark, kurvaziyer liman haline getirilmesi için yapılan projeler sessizce tamamlandığına dikkat çekti.
“Pamukkale ve Toros Ekspresleri ne oldu?”
Bu projenin yürütücülerinin 2003 yılından beri yol bakım ve yenileme çalışmaları bahanesiyle, tren seferlerinin kaldırıldığına vurgu yapılan açıklamada, aradan 7 yıl geçmesine rağmen Toros Ekspresinin, 4 yıl geçmesine rağmen Pamukkale Ekspresinin ve birçok bölgesel trenin hala seferlere açılmadığı hatırlatıldı.
Son olarak halkın ulaşım hakkı ve demiryollarında çalışan binlerce insan düşünülmeden, Keseköy-Gebze hattının ulaşıma kapatıldığının belirtildiği açıklamada, TCDD Genel Müdürlüğünce, Marmaray projesi gerekçe gösterilerek Gebze-Pendik, daha sonra ise Pendik-Haydarpaşa ve Sirkeci-Halkalı arası demiryolunun çok yakın zamanda uzun süreli olarak kapatılacağını açıklandığı belirtildi.
“Haydarpaşa demiryollarından arındırılmak isteniyor”
Gerek Marmaray projesi ve gerekse YHT projesinin arkasında Haydarpaşa ve çevresinin demiryollarından arındırılması olduğunun vurgulandığı açıklamada, demiryollarını kapatmanın bu projeler için tek alternatif olmadığı ifade edildi.
Her gün binlerce insanın kullandığı hatların kapatılmasının büyük sorunlara yol açacağının belirtildiği açıklamada, bu sürecin alternatifinin hala açıklanmadığı dile getirildi.
Mevcut güzergâhın çift hat olduğunun belirtildiği açıklamada, sürecin tek hat işletmeciliği ile geçirilebileceğini bunun ise çok az süre ve maliyet artışına yol açacağı kaydedildi.
Yolcu taşımacılığı için bu zahmete katlanmayan TCDD, bölgedeki bazı büyük firmaların yükünü taşımak için Derince-Köseköy hattını inşaat süresince tek hat olarak açık tutacak.
“Bu yol hızlı tren yolu değil”
“İktidarın 2014’de “İstanbul’a hızlı tren getireceğiz” taahhüdü ile Ankara’dan Köseköy’e kadar ayrı bir güzergâhta ve 250 km/h hız ile gelen yolun, Köseköy’den İstanbul’a kadar geleceği güzergâh bu tarihe yetişmeyeceği, hatta tam olarak da projesi olmadığı için Köseköy-Pendik arası mevcut yolun kullanılma telaşı bundandır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bu hatta öngörülen azami işletme hızı 160 km/h olacağından tren Köseköy’den sonra hız açısından normal tren olacaktır. Yukarıda da açıkladığımız üzere Ankara-İstanbul YHT yolu Köseköy’den sonra da ayrı bir hattan gelmelidir. Ülkemizin en yoğun yolcu kapasitesine sahip olan Köseköy-Haydarpaşa yol rehabilitasyon çalışmaları tek yol kapatılarak yapılmalıdır.”