Geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi'nin renklendirmek istediği Haydarpaşa Silolarının bugünkü durumu fotoğraflandı.
Öğrenci projesine mekan olarak seçilen Haydarpaşa Siloları, Mesut Öztürk ve Murat Gür Sultar tarafından fotoğraflandı. Mekana dair birçok çarpıcı fotoğraf siloların harabe halini gözler önüne seriyor.
Haydarpaşa’de bir rıhtım oluşturmak üzere denizin doldurulmasıyla elde edilen alanda yer alan silolar depo, gümrük binası, liman polisi, elektrik santrali, rıhtım idaresi, askeri karakol, bekleme salonu gibi birçok yapı ile birlikte inşa edilmişti. Tümü 1903’te hizmete açılan bu yapılar arasında yer alan 5.000 ton kapasiteli buğday silosu 1905’te hizmete girmiş, bundan iki kat fazla kapasiteye sahip ikinci silo ise 1907’de inşa edilmişti. Bu yapı grubuna 1958 yılında ise Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 34 bin tonluk silosu ve Et ve Balık Kurumu’nun soğuk hava deposu eklenmişti. 2005 yılına kadar işlevini sürdüren yapılar 2005 yılında Haydarpaşa Port projesi kapsamında kullanıma kapatılmıştı.
Geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi ise Kanada’da siloların graffitilerle canlandırılmasından esinlenerek benzer bir projeyi Toprak Mahsulleri Ofisi siloları için kurguladıklarını ancak TCDD’nin kabul etmediğini paylaşarak siloların durumunu yeniden gündeme getirmişti.
Haydarpaşa’da yer alan siloların bugünkü halini fotoğraflayan Mesut Öztürk, fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi yapıların fiziksel kalitesinin oldukça bozulduğunu vurguluyor. Öğrenci projesi için fotoğraf çekmek üzere izin alarak girdikleri binalarda kat döşemelerinde oluşan büyüklü küçüklü delikler ve çökmeler nedeniyle oldukça tehlikeli bir ortam olduğunun altını çizen Öztürk, aynı zamanda içinde bulunan eşyalardan da mekanın farklı gruplarca kullanılıyor olabileceğini belirtiyor.