Haydarpaşa’yı Etkilemiyor

TMMOB’un yetkilerinin kısıtlanmasının ardından gözler meslek örgütünün tarafı olduğu davalara çevrildi. Değişiklikten önceki davalar etkilenmeyecek.

TBMM’de önceki geceyarısı sürpriz bir şekilde torba yasaya giren Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği’nin (TMMOB) yetkilerini kısıtlayan düzenlemenin Meclis tarafından kabul edilmesinin ardından gözler TMMOB’un tarafı olduğu davalara çevrildi. Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa imar projeleri bundan böyle “vize” için TMMOB’a gönderilmeyecek. Dolayısıyla TMMOB’un, projeleri başlamadan inceleme ve gerekli gördüğü takdirde itiraz etme hakkı olmayacak. Ancak yasa daha önce açılan davaları etkilemiyor. Haydarpaşa ya da Galataport’la ilgili davaların devam edeceğini belirten Mimar Korhan Gümüş yasanın, Haydarpaşa, Galataport, AKM ve Haliç Tersanesi davalarını etkilemeyeceğini belirtti.

TMMOB gelirleri artık devlete

TMMOB’un yetkilerini kısıtlayan yasayla ayrıca projelerden alınan vize ücretleri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidiyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman yapılan yasayla TMMOB’un fiilen ortadan kaldırılmasının istendiğini belirterek şöyle devam etti: “Yasanın amaçlarından bir tanesi meslek odalarının gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını elinden almak. Bir diğer amaç ise TMMOB’un yetkilerini elinden alarak denetimi ortadan kaldırmak. Daha önce de meslek odalarıyla ilgili bir genelge yayınlanmıştı ve bu genelgeyle meslek odası kan kaybına uğramıştı. Bu yeni yasayla da fiilen ortadan kaldırılmak isteniyor.”

“Hükümet intikam peşinde”

Öte yandan torba yasadan geçen bu düzenlemeleri Gezi Parkı olaylarından dolayı bir öç alma girişimi olarak değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu konuyla ilgili şunları söyledi: “10 yıllık AKP iktidarı döneminde kent, doğa, tarih ve kültür değerlerini ranta dönüştürmeyi amaçlayan pek çok girişim ve uygulama söz konusu. Bunun önündeki engelleri kaldırmak için farklı yöntemler ve uygulamalar, operasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda çevre yağması niteliğindeki rant kararlarının önünde engel olarak görülen meslek örgütlerinin işlevsizleştirilmesi için değişik alanlarda girişimlerde bulunulmuştur. Gezi Parkı ile simgeleşen; kente ve yaşam alanlarına sahip çıkma çabasına karşı bir intikam, öç alma içerisinde gece yarısı operasyonuyla bu düzenleme yasalaştırılmıştır.”

“Mimarların hakları gasp edilecek”

Yeni düzenlemeyle birlikte TMMOB’un telif haklarının elinden alınacağını belirten Muhçu sözlerine şöyle devam etti: “Tescil edilmiş yapılar ya da meslektaşlarımızın eserlerinin kendilerinden izin alınmaksızın değiştirilmesi, dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca kentsel dönüşüm operasyonlarında telif hakları bir engel olarak görülmektedir. Mimarların hem telif hakları hem de mesleki haklarının gasp edilmesi söz konusu. Türkiye bu anlamdaki uluslararası sözleşmeleri imzalamak suretiyle bu hakları koruyacağını tayin etmiştir. Bu düzenleme mevcut yasalara ve Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı bir düzenlemedir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın