Her Yaştan İnsana Uygun Ortak Yaşam Alanı: Andreasgärten

Dorschner Kahl Architects ve Heine Mildner Architects, Erfurt'ta yaşlılar için ortak yaşamı daha geniş toplulukla bütünleştiren, birden fazla yaştan insanın yaşadığı Andreasgärten isimli bir proje tasarladı.

Almanya’nın Erfurt şehrindeki Zitadelle Petersberg’in yakınında yer alan Andreasgärten isimli konut projesi, ortak bir bahçe etrafında düzenlenmiş üç katlı dikdörtgen binalardan oluşuyor.

Sosyal yardım kuruluşu Johanniter Unfallhilfe, her yaştan insana uygun yaşam düzenlemelerine sahip bir konut projesi tasarlamaları için Dorschner Kahl Architects ve Heine Mildner Architects ile çalışmış.

Andreasgärten’da, üç binaya eşit şekilde yayılmış 65 tek yatak odalı, 24 iki yatak odalı ve 3 üç yatak odalı dairenin yanı sıra iki binanın zemin katlarında iki sosyalleşma alanı ve bir anaokulu yer alıyor.

Projeye ayrıca sosyal ve tıbbi hizmetler sunan bir terapi merkezi, çok amaçlı bir topluluk odası ve sakinler arasındaki etkileşimi teşvik etmek için bir şapel eklendi.

Dorschner Kahl Architects’in kurucu ortağı Adrian Dorschner, “Mahalle, farklı yaş ve sosyal geçmişlere sahip insanlar arasında bir arada yaşama ve sosyal alışveriş için mekansal ve programatik koşullar sağlıyor. Anaokulu ve yardımlı yaşam topluluğu tüm bir yaşamı kapsıyor – aslında Andreasgärten’de çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her aşamasında yaşamak mümkün.”

Binaların girişleri, site sakinleri arasındaki iletişimi sağlamak için ortak bahçeye bakan kotlara yerleştirilmiş ve her katın çevresini kapalı yürüyüş yolları sarıyor.

“Veranda avlu boyunca binalar arasında bir iletişim alanı görevi görüyor ve iç mekanı dışarıya doğru genişletiyor.”

Yardımlı yaşayan topluluklar için ortak alanlar, ortak bir mutfak ve tahsis edilmiş bir açık alan, sosyalleşme için alan sağlıyor.

Dorschner, “Yardımlı yaşam ve yaşlı bireyler artık yalnız yaşamak zorunda değil. Bu topluluklarda, benzer yaştaki birkaç kişi, bakıma ihtiyaç duyan ancak yine de mahremiyete ve bağımsızlığa değer veren ortak bir ortamda birlikte yaşıyor.”

“Daha büyük Andreasgärten projesinin bir parçası olarak yardımlı yaşayan topluluklar izole edilmek yerine topluluğun günlük yaşamına entegre edildi ve bu da onları Andreasgärten’de yaşamanın ve gelişmenin ayrılmaz bir parçası haline getirdi.”

Bir yeraltı otoparkının üzerine inşa edilen üç konut binası, zemin katta duvar ve çapraz lamine ahşap duvarlar ile betonarme çekirdeklerden oluşan hibrit bir yapıya sahip.

Dorschner, “Yalnızca zemin katlar ve merdivenler gibi yangın güvenliği ve yapısal nedenlerle gerekli alanlar masif malzemelerle tasarlanırken üst katlar ahşap kullanılarak inşa edildi.”

Mimarlık ofisleri ayrıca Zitadelle Petersberg kale duvarının yanındaki eski bir araba evini 111 çocuk için bir anaokuluna dönüştürmüş.

Tuğla binada, mevcut yapı ile yeni konut binaları arasında “mimari arabulucu” olarak tasarlanmış bir veranda ile ahşap bir ek yer alıyor.

Dorschner, “Tarihi binanın uyarlanabilir yeniden kullanımı, hem yeni mahallenin sürdürülebilir yaklaşımını hem de konumun tarihini onurlandırıyor” dedi.

Dorschner Kahl Architects ve Heine Mildner Architects, projenin çevre düzenlemesinde peyzaj mimarı Michael Simonsen ile çalıştı.

Konut planının merkezindeki ortak bahçe, mevcut yaya yollarına bağlanarak meyve ağaçları, büyük çalılar ve çok yıllık bitkilerle dikilmiş yarı kamusal bir alan yaratıyor.

Dorschner’e göre, sakinler siteye taşındığından beri verandalar ve ortak bahçe komşular için popüler buluşma alanları haline geldi.

“Daireler arasında fiziksel engeller olmadan kasıtlı olarak tasarlanan sundurmalar aracılığıyla bahçede ve evler arasında sakinler arasında birçok etkileşimi fark ettim” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın