Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından niteliksiz konut stokunu yeniden yapılandırmak için Türkiye genelinde başlatılan Kentsel Dönüşüm seferberliği Ankara'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde masaya yatırıldı.
Zirve’nin açılışını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kentsel Dönüşüm milli meselemizdir, bunu mutlaka başarmalıyız. Engel olana yazıklar olsun’ dedi.
Binaların doğal afetlere karşı güçlendirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 33 ilde eşzamanlı olarak hayata geçirilen ‘Kentsel Dönüşüm’ süreci, Ankara’da İller Bankası Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde değerlendirildi. Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından organize edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve ULI, İNDER, İMSAD gibi sektörel derneklerin desteği ile düzenlenen zirvede kentsel dönüşüm tüm boyutlarıyla ele alındı.
Ülkemizde yaşanacak olası bir depremde ciddi bir can kaybına sebep olabilecek niteliksiz yapı stokunu yeniden inşa etmek amacıyla başlatılan ve önümüzdeki 20 yıl boyunca Türkiye ekonomisinin lokomotifi olması öngörülen ”Kentsel Dönüşüm’ projesinin öneminin kamuoyunda daha iyi kavranması amacıyla düzenlenen zirve, büyük ilgi gördü.
Arsa sahiplerini, kat maliklerini, konut ve gayrimenkul geliştiricilerini, inşaat sektörünü, inşaat malzemeleri sektörünü ve finans sektörünü yakından ilgilendiren zirve çok sayıda katılımcıyı ağırladı. Kamudan, özel sektörden ve üniversitelerden çok değerli konuşmacıların katıldığı zirvede; kentsel dönüşüm süreci içerisinde yapılması gerekenler, kentsel dönüşüm de karşılaşılacak zorluklar ve nasıl aşılacağı, kentsel dönüşümün ülke ekonomisine getireceği katkılar, kentsel dönüşümün ekonomik boyutları, arsa sahiplerine ve kat maliklerine düşen görevler, parsel birleştirme ve emsal artışı gibi çok önemli ve kamuoyundan her kesimi ilgilendiren sorulara yanıt arandı.
Zirvede bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, barınmanın Anayasal bir insanlık hakkı olduğunu hatırlatarak, “Vatandaşına barınma imkanı sağlamak devletlerin ve hükümetlerin başlıca görevlerindendir. Maalesef 1956 yılından bu yana ülkemizde barınma sorunu var. Devletin gücü bu sorunu çözmeye yetmedi, hala da yetmiyor. Dünya da bu sorunun üstesinden gelemiyor. 7 milyar dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor. Hindistan’da 20, Çin’de 15 milyon konut ihtiyacı var. Ancak karşılanamıyor” dedi. Bakan Bayraktar son on yılda hükümetin bu konuda çok çalıştığını hatırlatarak, “Belediyeler adımlar attı. Gayret var. Ama yeterli olmuyor. Çünkü çok zor bir iş. Türkiye’de göç devam edecek. Bu da çözüm zorlaştırıyor” diye konuştu. Erdoğan Bayraktar tüm bu olumsuz tabloya nedeniyle kentsel dönüşümün vazgeçilmez olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu işi başarabilmemiz için bu konuyla ilgili herkesin daha çok dertlenmesi ve daha çok adım atması lazım. Bu milli bir mesele. Engellemeye çalışanlara da yazıklar olsun.” Konuşmasında gecekondu sahiplerinin endişelerine de değinen Bakan Bayraktar, “İyi niyetli gecekondu sahibi vatandaş, bu işten rant elde edecek. Biz bunu istiyoruz. Kentsel dönüşümün şeffaf ve hesap verilebilir bir hale getirilmesi lazım. Vatandaşımızın güvenini arttırmamız gerekir” dedi.
Kentsel Dönüşüm sürecinin 20 yıl gibi bir sürede tamamlanacağını söyleyen Erdoğan Bayraktar, “Akademisyenler müteahhitler belediyeler sivil toplum kuruluşları kaliteli şehirler ve kaliteli yaşam için elbirliği yapmalı. Türkiye’deki 20 milyon bina stokunun yarısının dönüşmesi gerekir. Bunu 20 yılda yapacağız. 2023’de Batı ABD, Japonya, Güney Kore ve Avusturalya’daki örnekleri gibi marka şehirlerimiz olacak. Güzel şehirler devletlerin de marka değerini arttırıyor” diye konuştu.
“Kişi başı gelirimiz 25 bin dolar olsa da şehirlerimiz gelişmezse gelişmiş bir ülke olamayız” diyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Vatandaş kentsel dönüşümü kavramaya içselleştirmeye başladı. Önümüzdeki 2 yılda vatandaştan gelen kentsel dönüşüm talepleri artacak, biz yetişemeyeceğiz. Bundan sonra ana işi kentsel dönüşüm olacak. Ama biz talep nereden geliyorsa, hangi vatandaş rıza gösteriyorsa, hangi belediye buna hazırsa oradan başlayacağız. Gecekondusunu 18 ay kira desteği ardından yeni bir evle değiştirmek istemeyen varsa orada kentsel dönüşüm yapmayacağız. Yüzde 95 rıza mutabakatı olamayan yerlerde adım atmayacağız. Böylece yapılan eylemlerde boşa çıkacak. Sadece deprem tehdidi olan binalarda dönüşümü yapmak zorundayız. Çünkü riskli binayı yıkmayan bakan vali belediye başkanı bürokrat suçludur. Bu işi rıza ile yapacağız.”
Bakan Bayraktar’ın ardından söz alan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüme öncülük ettiğini belirterek, yürütmeyi durdurma kararlarının kendilerini yüzde 50 yavaşlattığını söyledi. Melih Gökçek ayrıca, emsal artışlarıyla oluşan ranttan belediyelerin yüzde 40 pay alması ve kentsel dönüşüm ile yenilenen evlerin satışından da yüzde 10 pay alması gerektiğini ifade etti.