Herkes İçin Mimarlık, Şikago Mimarlık Bienali’nde

Herkes İçin Mimarlık, bu sene üçüncüsü düzenlenen Şikago Mimarlık Bienali’ne davet edilen isimler arasında yer aldı.

“…and other such stories/ …ve diğer benzer hikayeler” başlığındaki bienale davet edilen 80’den fazla katılımcı arasında olan Herkes İçin Mimarlık, Şikago’nun Bronzeville mahallesinde kapatılmış kamusal bir okul olan Anthony Overton İlkokulu üzerine bir proje üretti. Bienal 19 Eylül 2019’da kapılarını açtı, 5 Ocak 2020’ye kadar devam edecek.

Artistik direktörlüğünü Yesomi Umolu‘nun yaptığı bienalin eş küratörleri Sepake Angiama ve Paulo Tavares, ana mekan Şikago Kültür Merkezi’nin yanı sıra dört farklı alan daha ekleyerek bienalin etkisini tüm şehre yaymak istemiş. Herkes İçin Mimarlık, bir sanat ve teknoloji kuluçka merkezine dönüştürülmesi hedeflenen Anthony Overton İlkokulu’nda bienal kapsamında çalışan diğer katılımcılar Borderless Studio, studioBasar ve Zorka Wollny ile yaz aylarında bir ziyaret gerçekleştirip, “Secret Ingredient / Gizli Bileşen” projesinin ilk çalışmalarına başladı. Şikago’nun ayrıştıran kent planlaması ve tarihinden dolayı, güneyde ötekileşmiş bir mahalle olan Bronzeville’de yaşayanları projeye dahil etme niyetiyle “yemek”i seçen HiM, mahallenin yeme alışkanlıkları ve kültürü üzerine röportajlar yaptı. Röportajlarda dile getirilen hikayelerden yola çıkarak herkesin bir araya gelebileceği bir mimari müdahale süreci üzerine kafa yordu. Halihazırda bir yatırımcısı bulunan eski kamu okulunun geleceğine mahalleliyi de dahil etme niyeti, bizzat okulun peyzajında bir araya gelebilecekleri bir strüktür oluşturmaya fikrini ortaya çıkardı.

Mimarlığı sadece yapı yapmak değil, birlikte bir mekan kurma ve yaşatma süreci olarak gören ekip, bu ilk ziyaretin sonunda okulun bahçesine “Collective Carpet / Kolektif Halı” adı verdikleri farklı kullanımlara olanak sağlayacak şekilde yorumlanmış piknik masalarından oluşan bir yerleştirme yaptı. Kolektif Halı’nın üretiminde the School of the Art Institute of Chicago’ya bağlı Arts Incubator binasındaki marangoz atölyesinin sorumlusu Gabriel Moreno ile birlikte çalışıldı. Aynı zamanda mahallede faaliyet gösteren BlackSpace Chicago gönüllü ağı da üretim sürecine destek verdi. Okulda her ay gerçekleşen topluluk günlerinden Eylül ayına denk geleni için de BlackSpace Chicago ve Borderless Studio ile birlikte bir program düzenlendi. 21 Eylül’de gerçekleşen “Community Potluck / Topluluk Yemeği” etkinliğine herkes yemeklerini ve “gizli içeriklerini” paylaşma sloganı ile davet edildi.

Bronzeville’de uzun yıllardır “soul food” mutfağını yaşatan bir aşçı Miss Lee’den yemeklerin de ikram edildiği etkinlikte açık mikrofon konuşmaları ve çeşitli performanslar gerçekleşti. Etkinlik bienal organizasyonu ve katılımcılarını, mahalle sakinleri ile bir araya getiren bir fırsat oldu. Herkes İçin Mimarlık bienal süresince ve sonrasında bu yerleştirmenin yaşamını mahalleliyle sürdürmesini ve dönüşmesini bekliyor. Herkes İçin Mimarlık’ın bienal katılımına Nevzat Sayın, İsak Antika ve Pulver Kimya San. AŞ destek oldu.

Görselleri burada bulabilirsiniz.

Herkes İçin Mimarlık Hakkında

Herkes İçin Mimarlık (HiM), (2011, İstanbul); farklı uğraşlardan gönüllü öğrencilerin ve profesyonellerin bir araya gelerek ülke ve dünya genelinde karşılaşılan sosyal sorunları yaratıcı yollarla gündeme getirebildikleri, bu sorunlar hakkında farkındalığı arttırmak ve mimarlık ve tasarım alanlarından çözüm yolları üretmek üzere harekete geçebildikleri bir platformdur. Kentsel ve kırsal alanlarda, projelerin tasarım, planlama ve inşaat süreçlerinde eksikliği hissedilen katılımcı mekanizmaları teşvik ederek toplum yararına ve toplumla birlikte çalışan bir mimarlık ortamı oluşmasına katkı sağlamak istemektedir. Farklı alanlarda yaptıkları projelerini bugüne değin İstanbul Tasarım Bienali, SALT Istanbul, Victoria Albert Müzesi Londra, MAXXI Çağdaş Sanatlar Müzesi, Roma, Venedik Mimarlık Bienali gibi alanlarda göstermişler, 2015 yılında MoMA New York ve Istanbul Modern ortaklığında organize edilen Genç Mimarlık Programı’da finalist olmuşlardır. 2014 yılında Tük Serbest Mimarlar Derneği tarafından Mimarlığa Katkı Proje Ödülü’ne layık görülmüşlerdir.

Şikago Mimarlık Bienali Hakkında

Şikago Mimarlık Bienali, 2015’ten itibaren düzenlenen Kuzey Amerika’nın en büyük tasarım ve mimarlık etkinliği. 2015’te düzenlenen ilk bienalin eş küratörleri Graham Vakfı’nın direktörü Sarah Herda ve ilk İstanbul Tasarım Bienali’nin de küratörlerinden Joseph Grima’ydı. Bienalin kavramsal çerçevesi, “The State of the Art of Architecture” (Mimarlık Sanatının Durumu) olarak açıklanmıştı. 2017’de düzenlenen ikinci bienalin küratörleri ise Sharon Johnston ve Mark Lee “Make New History” (Yeni Bir Geçmiş Kur) temasını belirlemişti. Bu sene üçüncüsü düzenlenen artistik direktörlüğünü Yesomi Umolu‘nun yaptığı bienalin eş küratörleri Sepake Angiama ve Paulo Tavares “…and other such stories/” (…ve diğer benzer hikayeler) başlığı altında yaptıkları seçkide Türkiye’den Herkes İçin Mimarlık ekibini ana sergiye, Pelin Tan’ı da Columbia University yayınları tarafından mimarlık ve şehir kitapları serisi kapsamında yayınlanacak bienal kataloğunda yer almak üzere davet ettiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın