Baharın gelişi ile birlikte Hevsel Bahçeleri’nde maydanoz, marul, tere gibi sebzeleri yetiştirerek, geçimini sağlayan çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan dertli.
Ağaç kesimi ve tarihi ile gündeme gelen Dicle Vadisi’ndeki Hevsel Bahçeleri aynı zamanda yurttaşlar için önemli bir geçim kaynağı. Kentin sebze ve meyve ihtiyacının büyük bir kısmı bahçelerin içinde ekilen arazilerden karşılanıyor. Her mevsime uygun sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılan Hevsel Bahçeleri’nde bahar ayının gelmesiyle birlikte yetiştirilen tere otu, maydanoz ve marul gibi sebzelerle yeşilliğe büründü.
Hevsel Bahçeleri’nde kiraladığı araziyi işletenlerden biri de 62 yaşındaki Bedri Ağır. Maydanoz, yeşil soğan, marul gibi sebzeleri eken Ağır, çocuklarının işsizlikten dolayı kentte ayrıldığını ve tek başına tarlayı ekip biçtiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışı nedeniyle ekinlerinin zarar gördüğünü dile getiren Ağır, “Kardan dolayı ekinlerim yandı. Yeniden tohum atmak zorunda kaldım. Eğer ektiğim marullarım tutarsa, tanesi 50 kuruşa ya da 25 kuruşa pazarda satıyorum. Emeğimin karşılığını alamıyorum ancak bu işi yapmaya mecburum” dedi.
Kendi toprağını ekip biçmenin daha değerli olduğunu kaydeden Aksoy, Dicle Vadisi projesine de tepki göstererek, Hevsel’de hayata geçirilmek istenen projelere karşı olduğunu söyledi. Aksoy, “Bu bahçeler ekmek kapımız. Bu bahçelerde ekmeğimizi kazanıyoruz. Eğer buralardan gidersek açıkta kalacağız” dedi. Ektikleri yeşillikleri toplamaya başladıklarını ifade eden Süleyman Özelçi, “2 yıldır bu işi yapıyorum. Burada elde ettiğimiz ürünleri hâlde satıyoruz. Hâl de pazarlara satıyor. Bazen arazilerimizin toprağı iyi olmayabiliyor bazen ise kar yağıyor ya da don olabiliyor bu nedenle zarar görebiliyoruz” dedi.
Hasat zamanlarında bazen iyi ürün elde ettiklerini bazen ise çeşitli çevresel etkenlerden dolayı ürün elde edemediklerini ifade eden Cihan Aksu, genellikle zarar ettiklerini kaydetti. Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışına dikkat çeken Aksu, bundan dolayı ektiği maydanozların yandığını belirtti. Tekrar tohum atmak zorunda kaldığını dile getiren Aksu, “Bu tohumlarımız tutarsa ancak ürün alabiliriz. Hevsel Bahçeleri’nde daha çok yeşillik ekiyoruz. Roka, maydanoz, marul ekiyoruz. Burada domates, biber, patlıcan gibi sebzeler zahmetli ve para etmediği için ekmiyoruz. Burada elde ettiğimiz ürünleri pazarlara satıyoruz ancak pazarlar daha çok Çukurova’da yetişen sebzeleri alıyor” diye aktardı.