Hey Barmen Bana Bir Bira

2000'li yılların hakimiyeti robotlarda mı egolarımız da mı?

Teknoloji ile birey görünürde kendini en üst seviyede ifade edebildiği, tercihlerini mekana hiç olmadığı kadar yansıttığı bir çağı yaşıyor. Geçmişte, kontrolü robotların eline teslim edeceğini düşündüğü geleceğin bu döneminde, robotlar dahil tüm yapay ve doğal üretimleri kontrol altına alma hırsı ile insanoğlunun yüzyıllardır saklamaya çalıştığı egosu ortaya çıkıyor. Birey, kontrol edebildiğini ve kontrol edebilmek için üretiyor.

Akıllı teknolojiler bir hakimiyet meselesi olarak görülebilir mi ayrı bir tartışma konusu. Teknoloji ile artan çevreye uyum ve bu süreçte evrim bence insanoğlunun bundan 100 yıl sonra da ele aldığı konulardan olacak.

Fakat eğlence sektörüne kadar otomatikleşen ve bireyin işini kolaylaştıran, hata payı olmayan “akıllanma” süreci bazen aşırı “benci” ve “kontrolcü” olabiliyor. Çok katı olmak istemesek de eğlenmeyi, dışarıda bir şeyler içemeyi seven arkadaşlara soracak bir sorumuz var:

Bu Barmene Dert Anlatabilir misiniz?

Makr Shakr akıllı telefonunuzaa yükleyeceğiniz bir uygulama ile çalışan robot bir barmen.

Dilediğiniz karışımı telefonunuzda belirliyor ve robotun sizin için yapmasını bekliyorsunuz.


“Sosyal ortamlarda yeni üretimlerden keyif almak için” üretilen robot “Yaratıcılık, kolaylık ve keyif” kavramlarını hayatımıza sokmayı hedefliyor.

Eğlence ve yemek sektöründe önemli bir gelişme olarak yer bulan Makr Shakr, MIT Senseable City Lab ve Carlo Ratti Associati tarafından geliştrildi.

Bu gelişmelere karşı durmak ve aksi yönünde bir gelişiminin mümkün olup olmadığını tartışmak yerinde olur mu bilemiyorum. Fakat teknolojinin toplumsal yaşamı nasıl değiştireceğine, ve bunun gibi bir çok soruya cevap verebilecek kilit bir isim Carlo Ratti, 19-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ARKIMEET’e konuşmacı olarak geliyor. Bu konuşmayı kaçırmak istemiyorsanız kayıtlar hala devam ediyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın