Heybeliada Ruhban Okulu, sınıfları, kütüphanesi, yemekhanesi, yatakhaneleriyle eğitim vermeye hazır halde ziyaretçilerini ağırlıyor.
Demokratikleşme paketinin açıklanması ile yeniden gündeme gelen Heybeliada Ruhban Okulu, 42 yıldır açılmayı bekliyor. Kapandığı günden bu yana içerisinde hiçbir değişiklik yapılmayan okul, vatandaşlar tarafından ziyaret edilebiliyor.
Açılıp açılmaması ile ilgili yıllardır tartışmalara konu olan Heybeliada Ruhban Okulu, demokratikleşme paketi ile birlikte yeniden gündeme geldi. Demokratikleşme paketinde Heybeliada Ruhban Okulu’nun yer almaması, başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere farklı kesimleri tepkisini çekti. Tartışmaların odağındaki okulun son durumu ise böyle görüntülendi.
Heybeliada’nın Ümit Tepesi’nde yer alan ve 1971’de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu, sınıfları, kütüphanesi, yemekhanesi, yatakhaneleriyle eğitim vermeye hazır halde ziyaretçilerini ağırlıyor. Ayatriada Manastırı, 1971’de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu ve 1985 yılından bu yana öğrencisi olmadığı için kapalı bulunan Heybeliada Rum Erkek Lisesi, her gün saat 08.30-16.30 saatleri arasında kapılarını vatandaşların ziyaretine açıyor. Son derece bakımlı bir bahçenin içinde lise ile 1971’de kapatılan Ruhban Okulu’nun bulunduğu tarihi bina, Ayatriada Kilisesi, patrik ve rahiplerinin mezarları yer alıyor. Manastırın bünyesindeki okulun bodrum katında yer alan, beş salondan oluşan kütüphanede ise dünyanın en eski matbu eserleri yer alıyor. Dünyanın 7. büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyan kütüphanede çeşitli dillerden 30 bine yakın eser bulunuyor.