Ruhban Okulu’na ilişkin yeni formül arayışlarını değerlendiren Patrikhane avukatı Kezban Hatemi, “Yeni formüle gerek yok, Başbakan bizzat açacağını söyledi” dedi.
Ekümenik Patrikhane’nin avukatı Kezban Hatemi, 1971 yılından bu yana kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun, uzun süredir açılmaya hazır olduğunu söyleyerek, “Başbakan’ın kafasındaki formül de, patrik hazretlerinin kafasındaki formül de, hukuka uygun formül de, okulun eski statüsüyle, yani Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı yüksekokul statüsünde devamıdır” dedi.
Taraf ‘a konuşan Hatemi, “Formül bulmaya zaten gerek yok. Aynı eski statüsünde açılması için hazırlıklar uzun süredir yapılıyor. Zaten Başbakan açmaya hazır olduğunu geçtiğimiz temmuz ayında bizzat söyledi. O yüzden bekliyoruz. Yapılması gereken şey, gecikmiş bir hakkın iadesi. Başbakan açacak onu” dedi. Hatemi, şunları söyledi: “Üniversite bünyesinde teoloji okulu olmuyor. Zaten cemaat de, Patrik de bunu böyle istemiyor. Cemaatin de, patriğin de istediği, ki patriktir bu konuda ruhban okulunun başı; söyledikleri, eski statü neyse, MEB’e bağlı yüksekokul. En uygunu, denenmişi, en bizim dokumuza uyanı da eski statüsüdür. Eski statüsünden hiç kimsenin mağduriyeti olmadığı gibi, şikâyeti de olmamıştır.”
Henüz kendilerine bir teklif gelmediğini dile getiren Hatemi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama Başbakan, bu konuda çok ciddi, demokratikleşme açısından önemli adımlar atıyor, siyasî bir irade kullanıyor. Çok uzun süredir açılmaya hazır zaten. Başbakan’ın kafasındaki formül de, patrik hazretlerinin kafasındaki formül de, hukuka uygun formül de, eski statüsüyle, yani MEB’e bağlı yüksekokul statüsünde devam etmektir. Henüz bizimle müzakereler başlamadı. Ayrıca, müzakereye de gerek yok. Biliyorsunuz, bu bir bakanlık kararı da değil, hükümet kararı da değil, Milli Eğitim Müdürü’nün ‘gizli’ adı altında gönderdiği bir evrakla anayasal haklar çiğnenmişti. Bence aynı şekilde, iradeyle, hükümetin daha doğrusu Başbakan’ın iradesiyle, bu iş olacak. Ama zaten çok önce konuşulup, raporlara bağlanarak eski statüsünde devamına karar verilmişti.”
1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Heybeliada Ruhban Okulu da, “özel yüksekokul” statüsünde değerlendirildi ve okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türkiye’deki üniversitelerden birine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun üniversitelere bağlanmasını istememesi üzerine okul kapatıldı.