Hindistan ve Pakistan'dan kadın mimarları odağına alan "Transnational Narratives" projesi, mimarlıkta eşitlik odaklı IV. Lilly Reich Ödülü'nü kazandı.
Dünya Mimarlık Günü’nde Mies van der Rohe Vakfı tarafından; Dr. Igea Troiani, Dr. Mamuna Iqbal ve Paula Roush’un “Transnational Narratives: A Documentary celebrating South Asian Women in Architecture” adlı araştırma projesine 4. Lilly Reich Mimarlıkta Eşitlik Ödülü verildi.
Aaron Betsky, Ana Gilsanz Díaz ve Laida Memba Ikuga’dan oluşan jüri, Hindistan ve Pakistan’dan altı kadın mimarın katkılarını, ataerkil toplumlarda erkek egemen bir mesleki ortamda karşılaştıkları zorlukları ve uluslarası deneyimlerinde yaşadıkları kültürlerarası karmaşıklıkları araştırıp belgeleyen bu projeyi kazanan olarak seçti.
Jüri projeyi şu sözlerle anlatıyor:
“Proje, mevcut coğrafi bağlamda, kadınların maruz kaldığı eşitsizlikler göz önüne alındığında son derece önemli ve güncel konulara değiniyor. Araştırma, mimarinin büyük medya odaklarının uzağındaki Güney Asya’dan bir kadın grubuna odaklanıyor. Pakistan ve Hindistan’dan altı kadın mimarın çalışmalarını derleyip görsel bir arşiv oluşturma fikri, bu profesyonellere diğer platformlarda yer bulma olanağı sunmayan bir fırsat (…) bireysel figürlerin ötesine geçen bir araştırmayı sunma şansı.”
Araştırma, ikisi de mimar olan Dr. Igea Troiani ve Dr. Mamuna Iqbal ile bir film yapımcısı olan Paula Roush tarafından yürütülüyor. Yapılan çalışmalar hem bilimsel bir makale ve hem de bir belgesel olarak sunulacak.
Kadın mimarların toplum ve inşa edilmiş çevreyi şekillendirmedeki temel rolleri hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen proje, Güney Asya kökenli kadın mimarların Pakistan ve Birleşik Krallık’taki farklı ama ilişkili kültürel bağlamlarda yaşadıkları deneyimleri, katkılarını ve karşılaştıkları zorlukları araştırmak için sinematografi kullanarak eleştirel ve nitel bir görsel araştırma metodolojisi uygulayacak. Bu kadınların, iki ülke arasında seyahat ettiklerinde deneyimlerinin nasıl değiştiğini; kültürel, sosyal ve mesleki çevrelerin, karşılaştıkları zorlukları ve fırsatları nasıl şekillendirdiğini inceleyecekler. Bu iki ülkenin anlatılarını karşılaştırarak, mimarlık mesleğinde cinsiyet dinamiklerini etkileyen ulusötesi kalıplar ve özgün bağlamlar ortaya çıkarılacak.
Belgesel, Güney Asya kökenli altı kadın mimarın işyerinde erkek egemenliğini nasıl aştıklarına dair birinci elden tanıklıkları toplayacak. Bu kadınların mesleki tanınma, cinsiyet önyargısı ve hem kendi ülkelerinde hem de çalıştıkları diğer yerlerde karşılaştıkları kültürel ya da ırksal önyargıları gözler önüne serecek. Proje ekibi bu araştırma sonucunda, bir sonraki nesil kadın mimarlara ilham vermeyi, güçlendirmeyi, meslekte eşitlik ve kapsayıcılığı teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bu yıl 58 başvuru alan ödül – mimarlıkta ayrımcılığa uğramış, geri plana itilmiş ve unutulmuş katkıların araştırılmasını, yayılmasını ve görünürlüğünü desteklemeyi amaçlıyor. Ödüle gelen başvurular içerisinde Almanya, Arjantin, Avusturya, Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, Kosta Rika, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler, Fransa, Macaristan, İran, İtalya, Meksika, Pakistan, Hollanda, Polonya, Birleşik Krallık, Romanya, Suriye, Türkiye ve Ukrayna bulunuyor.