Hollanda Venedik Mimarlık Bienali’nde Dünyadaki Çatışma Alanlarını Ele Alacak

15. Venedik Mimarlık Bienali Hollanda Pavyonu'nda yer alması için seçilen proje Birleşmiş Milletler güçlerini ve bu güçlerin çatışma alanlarındaki mekansal stratejilerini mimari ve kentsel düzlemde ele alıyor.

Amsterdam merkezli, mimarlık üzerine fikir üreten bir kurum olan FAST (Foundation for Achieving Seamless Territory)’in kurucusu aynı zamanda Atlas of Conflict: Israel-Palestine (2010) kitabının da yazarı Malkit Shoshan, Het Nieuwe Instituut tarafından 2016 Venedik Bienali Hollanda Pavyonu’nun küratörü olarak seçildi.

Son projesi Drones and Honeycombs’ta militer araçların toplumu nasıl etkilediği, mimarlık ve kentsel tasarımla nasıl iç içe geçtiği üzerine çalışan Malkit Shoshan kamusal mekânı bir savaş sahası olarak yeniden ele alıyordu.

Shoshan devam etmekte olan araştırmasından yola çıkarak Venedik Mimarlık Bienali’nde sergileyeceği “Blue” başlıklı projede çatışma alanlarının hikâyelerini mimarlık için tekrar okuyor. Çatışma alanlarındaki askeri üslerin kendilerine yeten mekânsal kurgularına bakış atarak; Birleşmiş Milletler üslerinin kapalı kaleler olmaktansa yerel gelişimi sağlayacak katalizörler olmalarını öngörüyor.

Birleşmiş Milletlerin askeri barış gücü olarak görev aldığı Mali’deki Camp Castor’u örnek vaka olarak ele alan “Blue”nun topladığı hikâyeler mühendislerle, mimarlarla, antropologlarla, ekonomistlerle, aktivistlerle ve kural koyucularla yapılan söyleşileri kapsıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın