Begüm Adalet'in "Hotels and Highways: The Construction of Modernization Theory in Cold War Turkey/ Oteller ve Otoyollar: Soğuk Savaş Dönemi Türkiye'sinde Modernizasyon Teorisinin İnşası" kitabı Stanford University Press tarafından yayımlandı.
Amazon‘dan ulaşılabilen kitabın tanıtım metninin çevirisi:
Soğuk savaşın ilk zamanları, Amerikan toplumunun “laboratuvarlarını” yurtdışında inşa etmek için, görünürde sınırsız fırsatlar sundu: uzmanların jeopolitik problemlerin ölçeklerini yönetilebilir boyutlara ölçeklendirebildikleri ve yerli halkın Amerika’nın kapitalist modernite vizyonlarına sistematik olarak yönlendirilebildiği mikrokozmozlar. Birleşik Devletler’in ideolojik cephanesindeki en kritik araçların arasında modernizasyon teorisi vardı ve Türkiye, kalkınma düşüncesi ve pratiğinin inşası ve geçerliliğinin sınanması için önemli bir test senaryosu olarak ortaya çıktı.
Bu kitapta Begüm Adalet, Türkiye’nin, nasıl hem modernizasyonun arketipsel bir modeli hem de yürürlüğe girmesi için aktif bir partner olduğunu gösteriyor. Begüm Adalet, Amerika ve Türkiye arasındaki yardım parasının ve ekspertiz akışının, Amerika’nın fonladığı Türkiye otoyol ağının ve Türk turizm sektöründeki gelişimin analizi üzerinden, “bilgi sorunlarının” temelde nasıl “politik düzen sorunlarıyla” iç içe geçtiğinin altını çiziyor: sosyolojik teoriler maddi mekanda, uluslar ötesi aktörlerin ve politika ağlarının arasındaki belirsiz karşılaşmalar üzerinden üretiliyor. Modernizasyonun bir teori ve pratik olarak Türkiye’de yetişmesi ve yayılmasının takibinde, Oteller ve Otoyollar sadece soğuk savaş sonrası gelişim modelinin kendine has ve hala dünyayı etkilemeye devam eden tarihini ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda konuyla büyük ölçüde ilgili olarak, teorik tartışmanın somut durumlarda nasıl şekil aldığını gösteriyor.
Amazon‘dan ulaşılabilen kitabın tanıtım metni:
The early decades of the Cold War presented seemingly boundless opportunity for the construction of “laboratories” of American society abroad: microcosms where experts could scale down problems of geopolitics to manageable size, and where locals could be systematically directed toward American visions of capitalist modernity. Among the most critical tools in the U.S.’s ideological arsenal was modernization theory, and Turkey emerged as a vital test case for the construction and validation of developmental thought and practice.
With this book, Begüm Adalet reveals how Turkey became both the archetypal model of modernization and an active partner for its enactment. Through her analysis of the flow of aid money and expertise between the U.S. and Turkey, the planning of the American-funded Turkish highway network, and the development of the Turkish tourism industry, Adalet also highlights how “problems of knowledge” are fundamentally entwined with “problems of the political order”: social scientific theories are produced in material spaces, through uncertain encounters between transnational actors and policy networks. In tracking the growth and transmission of modernization as a theory and in practice in Turkey, Hotels and Highways offers not only a specific history of a postwar development model that continues to influence our world, but a widely relevant consideration of how theoretical debates take shape in concrete situations.