Finlandiya'da düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında, Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi Cittaslow (Sakin Şehir) ilan edildi.
Finlandiya’nın Kiristenstad kentinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında, Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi Türkiye’nin yeni Cittaslow’u (Sakin Şehri) ilan edildi.
Kentlerin özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini arttırmayı ve sürdürülebilir gelişmeyi öngören uluslararası “cittaslow” ağının dokuzuncu üyesi Halfeti oldu. Türkiye Cittaslow ile 2009 yılında Seferihisar’ın üyeliğiyle tanışmıştı.
25 ülkede 166 üyesi bulunan ve nüfusu 50.000’den az olan kentlerin üye olabildiği Cittaslow, şehirlerin doğasını, geleneklerini, yemeklerini ve diğer özelliklerini koruyarak kalkınmasını hedefliyor. Kentlerin, birliğin belirlediği 70 kriter üzerinden sakinliklerini kanıtlayarak üye olabildikleri Cittaslow ağına Seferihisar, Akyaka, Yenipazar, Gökçeada, Taraklı, Perşembe, Vize ve Yalvaç’tan sonra Halfeti’de dahil oldu ve hareket Güneydoğu bölgesine de yayılmış oldu.
Eski yerleşim yeri GAP çerçevesinde yapılan baraj nedeniyle su altında kalan Halfeti, dünyada siyah gülün yetiştiği tek yer olarak dikkat çekiyor.
Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye’nin Cittaslow Birliği’nin öncülüğünü yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halfeti’nin Cittaslow sertifikasını teslim aldı. Başkan Soyer; “Olağanüstü köklü bir kültüre ve güçlü bir tarihi geçmişe sahip olan Halfeti’nin birliğe katılmasından çok büyük mutluluk duyuyorum. Halfeti’nin Cittaslow Birliği’ne çok şey katacağını düşünüyorum. Halfeti’nin üyeliği bir yerel kalkınma modeli olan Cittaslow hareketinin Türkiye’nin farklı bölgelerine yayılması anlamına geliyor” dedi. Soyer, Kıbrıs’ın ilk Cittaslow adayı Yeniboğaziçi’nin başvuru mektubunu da Cittaslow Genel Direktörüne teslim etti.