Doğal ve "0 kilometre" malzemelerden, dijital inşa teknikleriyle geliştirilmiş, ekolojik tarım projesi Barselona’daki Callserola Tabiat Parkı’nda bulunuyor.
Avrupa Birliği’nin 2050 hedefleri arasında olan “sıfır emisyonlu şehir’” hedefi doğrultusunda şekillenen proje, gıda ve enerji üretimi için kendine yeten yetiştiricilik alanları öneriyor. Prototip olarak geliştirilen model, kırsal bölgeleri ya da şehir teraslarını yeşerterek gelecekte yaşanma ihtimali olan krizlere savunma kalkanı oluşturmayı hedefliyor. Tasarım, Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC)’nın Advanced Ecological Buildings and Biocities (MAEBB) yüksek lisans programında mevcut bir grup öğrenci ve araştırmacı tarafından geliştirilmiş.
İki farklı kottan erişim sağlanabilen yapının zemin katında çimlendirme alanı bulunurken, üst katta ise yetiştirme alanı mevcut. Sonuç olarak, toprağa ihtiyaç duymadan yapılan, hidroponik tarım teknikleriyle donatılmış bir hasat paylaşımı ortaya çıkıyor.
Bitki yataklarında toprak yerine, IAAC’nin başka bir laboratuvarı Green Fab Lab’in atığı olan testere talaşı kullanılıyor. Gerekli suyun da yerel sistemlerle teminiyle ve yapı malzemelerinin sürdürülebilir biçimde bulunduğu bölgeden elde edilmesiyle, proje tedarik zincirine ihtiyaç duymadan materyalist bir döngüselliği amaçlıyor.
Güneş enerjisini çatısına yerleştirilmiş panellerle toplayan yapı, biçimini de güneşin açısına borçlu. Bitkilerin doğrudan ışık alması ve panellerden maksimum verim alınması amacıyla camdan inşa edilmiş çatı tasarımcıların tanımıyla elmas formunu alıyor.
Valdaurra bölgesinden sürdürülebilir bir şekilde elde edilen çam ağacından kerestelerle bir araya getirilen strüktür, kısa bir zaman diliminde inşa edilmiş. Yapıda aynı zamanda bitkilerin besinlerini düzenli olarak sağlaması amacıyla borular ve depo tanklarından oluşan bir tedarik sistemi mevcut. Ek olarak, hidroponik birimlerin üzerine asılmış LED ışıklandırma ile bitkilerin yetişme döngüleri hızlandırılıyor.