TMMOB Mimarlar Odası İBB'nin Kadıköy Moda'daki bostana otopark yapma girişimini durdurması için basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklama şu şekilde:
“Gezi Direnişi’nin ardından semt sakinlerince “bostan” olarak kullanılmaya başlanan Kadıköy, Caferağa Mah., Şair Nefi Sokakta sağlık ocağı bitişiğindeki yeşil alana, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce otopark yapılmak üzere ruhsat düzenlendiğini 31 Temmuz 2014 günü sabahı iş makinelerinin girmesi ile öğrenmiş bulunmaktayız.
İş makinelerinin geldiğini haber alan Kadıköylüler, bostanın önünde “Afet toplanma alanımız imara açılamaz” yazılı pankart açıp, çadır kurarak ‘direnişe’ geçti ve iş makinelerinin çalışmasını engelleyerek alana çadırlarını kurdu.
Söz konusu arazi, 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin ardından hazırlanan ve “büyük övünç kaynağı” olarak 2001 yılında duyurulan “İstanbul Acil Eylem Planı” kapsamında afet toplanma alanı olarak ayrılmıştır.
1999 yılı Marmara Depreminin 15. Yıl dönümü yaklaşırken afet toplanma alanlarının yarısı, imar planlarında yapılan değişikliklerle iş merkezi, alışveriş merkezi, toplu konut vb inşaatlarla doldurulmuştur. İnşaat yapılan bu alanların yerine aynı büyüklükte alternatif afet toplanma alanı bugüne kadar gösterilmemiş iken afet toplanma alanlarının diğer yarısının da farklı amaçlarla kullanılması ile karşı karşıyayız.
Taksim Gezi Parkı’nda AVM yapma girişimini engellemek isteyen kitlelere karşı terör estirilmesi sonrasında AKP İktidarının, toplumsal yararı, katılımcılığı dışlayan ve kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen planlama süreçlerine karşı kentine ve geleceğine sahip çıkmak isteyen semt sakinleri bölgenin tek açık alanı olan bu arazide semt forumları düzenlemeye başlamış ve katılımcı bir süreç sonucunda oluşturulan bostana “Moda Gezi Bostanı” adı verilmişti.
Söz konusu Kadıköy, Caferağa Mah, Şair Nefi Sokak No:26 adresinde bulunan; mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğe ait 36 Pafta, 119 Ada, 61 Parsel için daha önce alınmış afet toplanma alanı kararı ancak alternatif alan gösterilerek iptal edilebilir. Söz konusu alan semtin tek açık alanı olması nedeniyle de kamusal sorumluluk bu alanın titizlikle korunmasını gerektirir. Bu sorumluluk yerel yönetimlere aittir. Hal böyle iken kamusal yükümlülüklerini unutan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 22 Temmuz 2014 tarihinde otopark olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlendiğini, bu ruhsatı dayanak alan Kadıköy Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü bir gün sonra 23 Temmuz 2014 tarihinde, hiç değerlendirmeye tabi tutmadan bu kararın yaşama geçirilmesi için gerekli izni verdiği görülmektedir.
Bürokratik bir işlem olarak görülen sürecin derhal durdurulmasını, verilen ruhsatın ve izinlerin iptal edilmesini diliyor, semt sakinlerinin haklı direnişini destekliyoruz.”