Munzur Nehri üzerine 24 hidroelektrik santralı (HES) yapılması planlanıyor.
Tunceli’deki Munzur Nehri üzerine yapılması planan 24 hidroelektrik santralı bölgenin iklim dengesini bozarak bitki örtüsü ile yabanıl ve sudaki canlıları olumsuz etkileyecek.
Munzur Vadisi Milli Parkı sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en önemli endemik bitki alanlarından biri. Munzur Dağları ve Munzur Vadisi içinde toplam 1500 bitki çeşidi arasında 227 tür sadece Türkiye florasında var. 43 bitki türü ise, dünyada sadece Munzur Vadisi’nde yetişen bölgeye özgü endemik bitki türü arasında. Projelerler gerçekleşirse ilin yıllık su potansiyelinin yüzde 37.3’ü baraj göllerinde tutulacak. Bu durum nedeniyle bölgenin iklimi tamamen değişecek, iklim dengesini bozulacak. Bitki örtüsü ile yabanıl ve içsu canlılarını olumsuz etkilenecek. Sedece Munzur Vadisi’nde yetişen kırmızı benekli alabalıkların da soyu tükenecek.
HES’lerin fay hattını tetikleyeceğini ifade eden Dersim Çevre Girişimi Sözcüsü Haydar Çetinkaya, “Bu barajlar yapıldığında birçok yerleşim alanı haritadan silinecek. İlçeler arasındaki ulaşım tamamen kesilecek. İlimiz ayrıca birinci derece deprem kuşağı içinde yer aldığı için buraya yapılacak barajlar büyük su kütlelerini toplayacak ve bunlar fay hatlarını tetikleyecek. Bu durumu yer bilimcileri söylüyor. Tek yürek olarak mücadele edeceğiz” dedi. Avukat Barış Yıldırım da “Tunceli kesinlikle bu mücadeleden galip çıkacak ve vadi doğal SİT alanı ilan edilecektir. Doğa katliamının önüne geçeceğiz” dedi.