Fındıklı sahilinde yer alan Süheyl Bey Camii'nin restorasyon projesinden, orijinaliyle alakası olmayan bambaşka bir kütle çıktı.
Son dönemin en tartışmalı konularından “ihya”projelerine bir yeni proje daha eklendi. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün kontrolünde gerçekleşen Süheyl Bey Camii restorasyonunda, Meclis-i Mebusan Caddesi’ne bakan cephesinin şeffaf olması bir yana, kütlenin bambaşka olmasıyla dikkatleri üzerine çekti.
AKP hükümetinin “yeniden yapmak” mimari anlayışının son dönem örnekleri arasında yerine alacak olan Süheyl Camii’nin “restorasyon” standartları açısından oldukça tartışmalı bir zeminde durduğunu söylemek mümkün.
Konuyu BirGün’e değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Bunun hakkında tartışmak bile mümkün değil, orijinalinden bu kadar uzaklaşan bir restorasyona az rastlanır. Restorasyon açısından kabul edilemez, ortaya çıkan yapı bambaşka bir yapı” diye konuştu.
Son dönemlerde kamu yönetiminin, kültür varlıklarına bakışının çarpıklaştığını, restorasyon projelerinin deneyimsiz taşeronlara verildiğini söyleyen Muhcu, “Eserler müdahaleler sonucu özgün, tarihi mimari karakterinden uzaklaşıyor. Bu tür yapıların ticari gelire konu edilmesi kabul edilemez. Tarihi yapıların fonksiyonlarını değiştirecek restorasyonlar yapılmamalı. Cami ticarete alet edilmiş. İnanca saygı açısından büyük bir sorun” dedi.
İhale süreçlerinin de çok sorunlu olduğunu belirten Muhcu, “İşler tanıdık, belli ilişkileri olan kişilere, siyasal yandaşlara dağıtılıyor. Bu yüzden işler niteliksiz oluyor. Buna karşı çıkan devlet memurları ya sürgüne gönderiliyor ya da etkisizleştiriliyor” diye konuştu.
2 yorum
Yuh ya.
Ömer Kanıpak’tan Envanter linki http://rktr.co/11fsWHW