İki Dönemi Bir Araya Getiren Proje: Kulturbahnhof Aalen

A+R ARCHITEKTEN tarafından tasarlanan yeni Kulturbahnhof Aalen, Aalen'in endüstri tarihini ve yirmi birinci yüzyıl mimarisini bir araya getiriyor.

Tarihi bina kalıntıları büyük bir duyarlılıkla günümüz mimarisiyle başarılı bir şekilde entegre edilmiş. Geçmişte Aalen’in Stadtoval olarak bilinen bölgesi, demiryolu hatları da dahil olmak üzere çeşitli unsurlarla işgal ediliyormuş.

Şehir içi genişlemenin bir parçası olarak Kulturbahnhof, merkezi bir konumda bulunuyor: şu anda bir sinema, bir tiyatro, müzik okulu, kültürel etkinlikler için yüksek kaliteli işlevsel salonlar ve yemek hizmetleri için mekanları barındıran bu yapı, bölge genelinde yarınlara ışık tutması amaçlanıyor.

2014 yılındaki bir yangın sonrasında ayakta kalan, belirgin kumtaşı cephesine sahip ve kısa çapraz çatılı birkaç tarihi yapı grubunun kalıntıları hala alanda bulunabiliyor. Tasarımın arkasındaki yönlendirici fikir, bu mirası dikkatlice korumak ve onu 21. yüzyıl için ileriye dönük bir kültür merkezine dönüştürmek olmuş.

Büyük ölçüde tahrip olan cephe, renkli sıva kaplamalı beton kullanılarak stilize bir şekilde yeniden yapılmış ve mümkün olduğunca, tarihi karakter canlandırılmış. Kısa çatılar da tarihi tasarıma uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Bununla birlikte, uzunlamasına çatı, farklı bir konsepti takip etmiş ve katlanmış delikli levha ile kaplı uzunlamasına bir kübik hacim ile değiştirilmiş.

Tarihi cephe, geniş bir mekanın kabuğunu sunuyor. Bu tamamen boşaltılmış mekanın içine yeni hacimler yerleştirilmiş ve iç mekan farklı fonksiyonlar için bölünmüş. Bu hacimler aynı zamanda yeni taşıyıcı yapının desteklerini ve çerçevelerini oluşturuyor. Büyük salonlar ve kamusal kullanımlar ise eski binada bulunuyor.

Müzik okulu odaları ve tiyatro atölyeleri ise yeni hacim, yani kübik yapı içinde yer alıyor. Bu odaların, kültürel üretime ve eğitime katkı sağlaması amaçlanmış. Malzemeler, pencereler ve görünür çatı yapısı gibi tarihi bileşenlerle farklı kültürel mekanlar için otantik ve bağımsız bir ambiyans yaratmak önemliymiş.

Daha önce çeşitli lokasyonlara yayılmış olan şimdi ise çeşitli kültürel etkinliklerin aynı mekanda paylaşıldığı yapının; kaynakların optimize edilmesine, sinerjilerin bir araya getirilmesine ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlanmasına katkıda bulunması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın