Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nce düzenlenen ve kısa adı IABA olan Uluslararası Mimarlık Bienali'nin ikincisi bu yıl 7 Eylül'de start alıyor.
Teması ‘Şablon’ olan bienale çeşitli ülkelerden 50 civarında mimar ve sanatçının katılması bekleniyor. İkinci Mimarlık Bienali Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen ve kısa adı IABA olan Uluslararası Mimarlık Bienali’nin ikincisi 7 Eylül’de start alıyor. Teması ‘Şablon’ olan bienale çeşitli ülkelerden 50 civarında mimar ve sanatçının katılması bekleniyor Türkiye’nin ilk Uluslar arası Mimarlık Bienali’ni geçtiğimiz yıl gerçekleştiren Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bu önemli organizasyonun ikincisi için gün sayıyor. Bu yıl 7 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan bienal hakkında basına bilgi veren Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, etkinliğin Antalya’nın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Her 3 yılda bir düzenlenen Dünya Mimarlık Kongresi’nin 2023 yılında Antalya’da yapılması amacıyla 2008’den bu yana çalışma yürüttüklerini anlatan Aydın, bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Mimarlık Bienali’nin de bu çalışmanın bir ürünü olduğunu dile getirdi.
7 Ekim’de bitecek Bu yılki bienalin temasının ‘Şablon/ Template’ olduğunu vurgulayan Aydın, “Büyükşehir belediye Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde almış olduğu kararla bundan böyle Kaleiçi-Yat limanı-Kalekapısı, Cumhuriyet Caddesi ve Haşim İşcan Mahallesi’ni kapsayan bölge bienal alanı olarak kullanılacak. Bienalin bu alanda yapılacak olması hem tarihi kent merkezinin tanıtımına, hem de kent kimliğinin gelişmesine katkı koyacaktır” dedi. Bir ay boyunca söz konusu alanda ulusal ve uluslar arası bir çok serginin yer alacağını kaydeden Aydın, bienale çeşitli ülkelerden 50’ye yakın mimar ve sanatçının katılacağını bildirdi. Aydın, 7 Ekim’de yapılacak değerlendirme toplantısı ve plaket töreniyle sona erecek bienal kapsamında; ‘Sanatta Taklitçilik ve mimarlık’ başlığı altında Prof. Dr. Ayşen Savaş Sargın, Gazeteci-Yazar-Mimar Oktay Ekinci ve Seramik Sanatçısı Tufan Dağıstanlı’nın katılacağı bir forum düzenleneceğini de söyledi.
Nihai hedeflerinin Dünya Mimarlık Kongresi’ni Antalya’ya kazandırmak olduğunu bir kez daha yineleyen Aydın şunları söyledi: “Bienal biter bitmez başta ilgili bakanlık ve Valilik olmak üzere tüm kurumlarla irtibata geçerek kongrenin 2023’te Antalyamıza kazandırılması için atağa kalkacağız. Tıpkı EXPO 2016’da olduğu gibi kamu ve sivil toplum kuruluşları olarak adeta seferberlik ilan edeceğiz. Dünya Mimarlık Kongresi son derece önemli bir organizasyon. İstanbul’da yapıldığında toplam 7 bin mimar ve sanatçı katılmıştı. Bunun 5 bini yabancıydı. Yani 5 bin civarında kültür insanını buraya getirmiş olacağız. Onlar vasıtasıyla Antalya’yı bir kez daha dünyaya tanıtmış olacağız. Bu çalışmalarımıza herkesin destek vermesini bekliyoruz.”