İngiliz araştırmacılar, geliştirdikleri bir iletken boya ile yapı malzemelerinin elektrik üretmesini sağlamayı hedefliyor.
Netah limanı yakınlarında bir üretim merkezinde araştırmacılar, büyük bir cendere ve silindir boyama tekniğiyle, yapı malzemelerini elektrik ileten boyayla kaplıyor. Özel üretilmiş kimyasal bileşenler plastik ya da çelik yapı malzemelerine uygulanabiliyor. İletken maddelerle kaplı yapı malzemeleri, binaların güneş enerjisini elektriğe dönüştürmelerine olanak sağlıyor.
Swansea Üniversitesi araştırma görevlilerinden Eifion Jewell, ürettikleri iletken maddelerin içeriğini açıklıyor: “En basit şekliyle, dolma kalemlerde kullanılan türden karbon grafit kullanabiliyoruz. Çünkü kalemler elektriği iletebilir. Gümüş gibi iletkenler de kullanmak mümkün. Gümüş mürekkep üretebiliyoruz. Kuruttuğumuzda iletken hale geliyor.”
Özel bir ısıtıcıdan yararlanan araştırmacılar, iletken maddeleri kurutarak yapı malzemeleri üzerinde test ediyor. İletken boyayla kaplı yapı malzemelerinin özellikle duvarlar ve çatılara uygulanması hedefleniyor. Proje tamamlandığında binaların yenilenebilir enerjiden faydalanarak enerji depolamasını ve inşaat sektörünün çevre dostu projelere imza atmasını sağlamak mümkün olacak.