Ilot Queyries: Bordeaux’da Yeni Bir Mahalle

MVRDV, 128'i sosyal konut olan, 282 birimlik bir avlu apartmanı olan Ilot Queyries’in inşaatını tamamladı.

Fotoğraflar: Ossip Van Duivenbode 

Proje, konut programı ile birlikte otopark, ticari alan, çatı katı restoranı ve geniş bir toplu yeşil alana ev sahipliği yapıyor.

Bordeaux’da Garonne nehrinin doğusunda, kentin UNESCO dünya mirası tarihi merkezinin karşısında yer alan bina, Joubert mimarisinin yanı sıra MVRDV tarafından master planı tasarlanmış dört binadan oluşan yeni bir mahallenin parçası.

MVRDV’nin Işık Dolu Evleri

Ilot Queyries, Bordeaux’nun UNESCO Dünya Mirası’ndaki bölgenin değerlerini – samimiyet, sürpriz ve canlılık – yoğunlukla birleştirmeyi amaçlayan, yine MVRDV tarafından tasarlanan Bastide-Niel’n vaziyet planının ilkeleri için bir test niteliğinde. Ilot Queyries bu nedenle Bastide-Niel ana planıyla aynı yaklaşımı benimsiyor.

Bina alanı sınırlarına kadar doldurarak sokak manzarasına samimi bir his verirken, çatılar binanın kendisine ve komşularına maksimum havalandırma, gün ışığı ve güneş sağlamak için dikkatlice ayarlanmış eğimler halinde düzenlenmiş.

Devasa Yeşil Bir Avlu

Sonuç olarak ortaya çıkan proje, yerel mimarlar ile birlikte tasarlanan, yaklaşık 200 metre uzunluğundaki büyük, düzensiz şekilli bir avlu binası. Geniş avlu, sakinler için park görevi görüyor; zemin seviyesinden bir kat yukarıda bulunan avlu, aynı zamanda sakinlerin aşağıdaki park yerlerini de gizliyor.

Yapı her yönden çevreyle dialog kuruyor- binanın güneydoğu ucunda, bir kat kadar alçak kısımlar alçaktaki komşularla ilgiliyken, kuzeydoğuda, nehre bakan, bir kat 9 kata kadar yükseliyor. Binanın en yüksek kotunda, nehir ve Bordeaux’nun tarihi merkezi manzaralı bir restoran bulunuyor.

Sokağa bakan cephelerin hepsi, orta avluya bakan cephelerden daha alçak. Bastide-Niel vaziyet planında geliştirilen kurallara göre çatı eğimleri güneşle olan ilişkilerine göre 14 derece ile 45 derece arasında değişiyor.

Bu eğimler, çok çeşitli boyutlarda çeşitli daireleri tanımlamaya yardımcı olan karmaşık ve ilginç iç mekanlar yaratıyor tasarım birçok farklı konut tipine ev sahipliği yaparken, aynı zamanda her yaşam alanına benzersiz ve sade bir his veriyor.

“COVID-19 salgını herkese evlerine yakın dış mekanların ne kadar değerli olabileceğini gösterdi ve umarım Ilot Queyries bu tür olanakların uzlaşma gerektirmediğini gösteriyor. Bina, geniş otoparkı sayesinde çirkin park etmiş arabaların olmadığı yakın ve samimi sokaklar yaratıyor. Aynı zamanda her daireye bir balkon veya sundurma sağlanırken, yeşil park alanı sakinler için konforlu bir alan haline geliyor.”
Winy Maas

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın