Öğrenciler doğal taş artıklarının geri kazanım yollarını öğrendi.
Genç mimar, iç mimar ve tasarımcıları sektör temsilcileri ile buluşturmayı ve Türk doğal taşlarını daha yakından tanıtmayı hedefleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), bu amaçla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle ile “Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar” adlı projeyi hayata geçiriyor. Ekim ayında start verilen projenin üçüncü ayağı, 27 Ocak’ta İMİB’in ev sahipliğinde Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen “Artıktan Artıya Semineri” oldu. Seminerde öğrencilere; doğal taş üretiminde arta kalan artıkların değerlendirilip tasarımlara dahil edilmesi, projelerde kullanılması, dolayısıyla geri kazanım bilincinin önemi ve yaratıcı endüstrilerin ekonomiye katkısı anlatıldı.
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Belki çoğu insan bilmiyor ama bugün Türk doğal taşı, Beyaz Saray’dan tutun da birçok ünlü otel ve hatta Kabe’ye kadar sayısız büyük eser ve projede kullanılmış durumda ve kullanılmaya da devam ediyor. İşte bu güçlü yönümüzü, ülkemizin bu önemli değerini herkese anlatmamız ve Türk doğal taşının çok daha fazla projeye damga vurmasını sağlamamız gerekiyor. Bunu sağlamak da elbette bilinçlendirme faaliyetlerinden ve eğitimden geçiyor.” dedi. Bu noktadan hareketle Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliği ile “Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar” projesini hayata geçirdiklerini belirten Özer, genç mimar, iç mimar ve tasarımcıları sektörle ilgili bilgilendirmeyi, profesyonel iş yaşamlarında piyasanın ihtiyaçlarını bilerek, yenilikçi ve yaratıcı bir vizyonla hareket etmelerini sağlamayı hedeflediklerini anlattı.
“Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Artıktan Artıya” seminerinde; İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akbulak, “Doğal Taşın Döngüsü ve Geri Kazanımı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Genel olarak maden ocaklarında blok kesimleri, fabrikalarda kesim, seleksiyon ve fayans ebatlandırma işlemlerinde artıklar oluştuğuna dikkat çeken Akbulak, bu artıkların çok farklı kullanım alanı olduğunu anlattı. Artık ürünlerin işlenmesinin istihdama büyük katkı sağladığını, aynı zamanda estetik, fonksiyonel ve çevreci bir uygulama olduğunu vurgulayan Akbulak, artıkların değerlendirilmesinin yanı sıra artığın nasıl azaltılabileceğinin de önemli bir konu olduğunu ifade etti. Akbulak, artık doğal taşların; mezar taşlarında, kaldırımlarda bordür olarak, yürüyüş yollarında, yollarda parke taşı olarak, zemin, duvar kaplamalarında, bahçelerde, süs havuzlarında peyzaj uygulamalarında, çeşitli objelerin tasarımında ve sanatsal çalışmalarda kullanılabileceğini belirtti. Akbulak, artıkların artıya dönüştüğü tüm bu kullanım şekilleri için hangi tekniklerle uygulama yapıldığını ve geri dönüşümün nasıl gerçekleştiğini örneklerle açıkladı.
Seminerde; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadet Aytis, Tramertaş A.Ş.’den Metin Balıbey, Egejeo Limited Şirketi’nden Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Priştina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Flamur Doli ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuran Yenel de; doğal taşın tarihi ve geleceği, doğal taş tasarımları ve mimarideki kullanımı, doğal taş artıklarının mimari tasarımlarla artıya dönüşümü konularında sunumlar gerçekleştirdiler. Priştina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Flamur Doli’nin, doğal taşların mimaride kullanımlarını konu alan resim sergisi de seminere renk katan etkinliklerden biri oldu.
Proje ile ilgili detaylı bilgilere www.dogaltaslatasarliyorum.com web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bir yıl sürecek bu proje kapsamında; genel düzeyde mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler, bu meslek dalları ile ilgilenen kişiler ve doğal taş sektörü temsilcileri hedefleniyor. Proje özelde ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde öğrenim gören 30 öğrenciyi kapsıyor. Bir yıl sürecek projede; bu 30 öğrenci için seminer, sempozyum, maden ocakları ve fabrika ziyareti, teorik eğitim ve çalıştay gibi etkinlikler düzenlenecek. Bir de proje sonunda üniversitelerin ilgili bölümlerinden tüm öğrencilerin katılabileceği bir tasarım yarışması yapılacak. Bu proje ile öğrencilerin Türk doğal taşına ilişkin farkındalıklarının artırılması, gelecekte imza atacakları projelerde doğal taş kullanmalarının teşvik edilmesi ve farklı endüstrileri bir araya getirerek İstanbul’un rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.