İngiltere de nükleerden vazgeçiyor

Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi sonrası yaşanan nükleer santral kazasının ardından nükleer santrallere sınırlama getiren Avrupa ülkelerine İngiltere de katıldı.

İngiltere Nükleer Devreden Çıkarma Kurumu, Sellafield karışık oksit yakıt (MOX) tesisinin “risk profilinin” Japonya’da 11 Mart’taki depremin yol açtığı nükleer kazanın ardından değiştiğini bildirdi. Ülkenin kuzeyinde bulunan, atık nükleer yakıtın işlendiği tesiste 600’den fazla kişinin çalıştığı belirtildi. Karar, nükleer santral karşıtları tarafından memnuniyetle karşıladı.

NÜKLEER KRİZ 3 İSTİFA GETİRDİ

Japonya’nın ortasındaki ana ada Honşu’nun doğu kıyısını vuran 9 büyüklüğündeki 11 Mart depremi ve tsunamisi sonrasında meydana gelen nükleer enerji sızıntısı krizi ise devam ediyor. Krizle ilgili çalışmalar devam ederken, üç yüksek yetkilinin istifa edeceği açıklandı.

Japonya Ticaret Bakanı Banri Kaieda, bakanlığına bağlı Enerji ve Doğal Kaynaklar Dairesi Başkanı ve Nükleer Güvenlik Dairesi Başkanı ile istifa edeceğini bildirildi. Bakan Kaieda, basın toplantısında, “Temiz hava almanın zamanı. Geniş çaplı makam değişimi planlıyoruz” dedi. Japon Başbakanı Naoto Kan da 40 yıla kadar nükleer enerjinin tamamen bırakılması yönündeki planı hükümet programına almış bulunuyor.

11 Mart depremi ve tsunamisinde Fukuşima Dai-içi (1 numaralı Santral) elektrik enerjisi santralı, Ukrayna-Çernobil’de 26 Nisan 1986’dan beri dünyada 25 yıldır görülmüş en vahim nükleer enerji radyasyon salımı sorununu doğurdu.
Japon nükleer santrallarını idare eden Japon Elektrik Kurumu (Tepco) Başkanı Mastaka Şimizu, mayısta istifa etmişti.
Ülkede halen toplam 54 nükleer elektrik santralından sadece 16’sı kamu güvenliği için faal durumda. (DIŞ HABERLER)

Etiketler

Bir yanıt yazın