İngiltere'de büyüme hala durgun bir gidişat sergiliyor ve Orta Doğu'da ise hiçbir hayat belirtisi yok. Yeni Zelanda, Avusturalya ve Kanada ise hakimiyeti ellerinde tutuyor ve bu yılki Hays Gelir Araştırması'nın da gösterdiği gibi en iyi fırsatları sunuyor
Ama kendi ülkenizde ekonomik sıkıntılar ve işsizlik kol geziyorsa, yurt dışı, ayrıntıdan çok bir gerekliliğe dönüşüyor.
İngiliz uzmanlar üç yıldan uzun bir süreden beri, inşaat sektörü başta olmak üzere profesyonellerin İngiltere’yi terk etmesi sonucu, hangi ülke başlığı altında olursa olsun geri dönüşleri en üst düzeye çıkarmak için bu konuyu bir problem olarak ele almaya başladı. Sonuç olarak İngiltere’deki potansiyel göçmenler için bazı iyi haberler var. İngiltere’de çalışma ücretleri geçen seneden beri aynı ya da mimar ve inşaat mühendisleri için düşüşe geçmişti. Devam eden iki yıl için İngilizce konuşulan, kalkınmış ve kültürel olarak benzerlikler taşıyan İngiliz dostu ülkelerde uluslararası çalışma ücretleri oldukça yüksek ve bu ülkeler tercih listesinin en başında. Özellikle Yeni Zelanda ve Avusturalya’da çalışma ücreti artışı 15.000 Sterlin ila 20.000 Sterlin civarında.
Bu durum yolculuğa çıkmaya hevesli olanlar için bir kutlama nedeni olabilir ancak arkada bıraktıkları ekonominin hali ne olacak? Böylesine cezbedici bir durum İngiltere’deki halka açık limited şirketler için haddinden fazla sayıda kalifiye eleman kaybı anlamına gelebilir.
Ama ilk önce bu oldukça önemli yüksek çalışma ücreti güzergahlarına daha yakından bakalım.
En yüksek büyüme oranını sergileyeceği tahmin edilen ülkelere gözünü dikmiş olan birçok büyük İngiliz firması son beş senedir küresel danışmanlık çalışmalarına süratle tekrar odaklanıyor. Avrupa ülkelerinin çoğu bu odak ülkeler arasında yer almıyor. Turner & Townsend, EC Harris ve Cyril Sweett gibi firmalar, dikkatlerini Çin, Hindistan ve Brezilya’nın yanı sıra Avusturalya, Yeni Zelanda ve Kanada’ya kaydırıyor. Bu ayın başlarında Davis Langdens’in yeni icra kurulu başkanı Jeremy Horner, stratejik yönetici statüsünde görev alan birçok çalışanın “gelişen marketlere odaklanmak” adına Avusturalya, Yeni Zelanda ve Kuzey Amerika’ya göç ettiğini vurguluyor.
Para Nerede ise…
Bu güçlü lokasyonlar sadece gelişmekte olan değil çok derine inmeyen bir resesyona uğramış ve birçok kamu yatırımının gerçekleşmekte olduğu (ya da yeraltı zenginlikleri sayesinde büyük fırsatlara sahip olan Avusturalya ve Yeni Zelanda gibi) gelişmiş ülkeleri de içeriyor ve sonuç olarak bu lokasyonlarda aylık gelir rakamları oldukça yüksek bir tablo çiziyor. Bir proje yöneticisi için ortalama çalışma ücreti Avusturalya’da geçen yılki rakam olan 85.800 Sterlin’in üstüne çıkarak 97.427 Sterlin’e ulaşırken, Kanada’da geçen yıla oranla (71.500 Sterlin) az bir düşüşle 69.893 Sterlin, Yeni Zelanda’da ise geçen yıla göre 1.892 Sterlin’lik bir artışla 48.392 Sterlin’e ulaşıyor. Özellikle Brezilya ve Portekiz gibi listenin başında bulunan diğer ülkelerde ise ortalama 74.000 Sterlin civarında bir gelir elde etmeniz mümkün. Bu tablo, ortalama çalışma ücretinin 40.000 Sterlin olduğu İngiltere ile karşılaştırıldığında sonuç ortada.
10 yıllık bir deneyime sahip olan Oss’ye göre Avusturalya ortalama 65.000 Sterlin’lik çalışma ücreti ile bir kez daha çıtanın neredeyse en tepesinde yer alıyor. Eğer ki Atlantik’ten Kanada’ya doğru atlamak istiyorsanız size sunulan çalışma ücreti 57.000 Sterlin. İngiltere’deki ortalama çalışma ücreti ise 36.000 Sterlin. Mimarlar için en iyi ortalama çalışma ücreti Belçika’da. Mühendisler için listenin üst sıralarında Kanada ve Avusturalya’ya rağmen bir kez daha, Birleşik Arap Emirlikleri’nden farklı olarak Asya Pasifik gibi paranın olduğu ülkeler bulunuyor. Çalışma ücreti ortalamalarının tam listesi arka sayfada yer alıyor.
Hays’ın genel müdürü Andrew Bredin yaptığı incelemenin sonucunu “İlginçtir ki sahip oldukları yüksek rakamlar ile ortalama çalışma ücretleri listesinin üst kademelerinde bulunan ülkeler sıralaması geçen seneden beri çok fazla bir değişiklik göstermedi”, şeklinde ifade ediyor ve ekliyor;
“Bu güçlü ekonomilerin ve güçlü pazarların nerede bulunduğunun bir göstergesi. İngiltere’deki inşaat sektörü pek parlak bir tablo çizmiyor ve Kanada, Brezilya gibi ülkelerle birlikte Asya Pasifik bölgesinde yer alan ülkeler çok daha iyi gözüküyor. Avusturalya ve Yeni Zelanda’nın resesyon süreci, İngiltere ile kıyaslandığında çok daha kısa sürdü ve Avusturalya şu anda birçok uluslararası projeyi finanse ediyor. Ayrıca Kanada’daki kamu sektörü pazarı oldukça büyük.”
Avusturalya’da 60 kişilik bir ekiple faaliyet göstermekte olan danışmanlık firması Cyrill Sweet’in uluslararası kalkınma direktörü Jimmy Bradbury’nin yorumuna bakılacak olunursa maaşların bu avantajlı konumu bir sürpriz değil. “Ekonomi oldukça güçlü bir konuma sahip”, diyen Bradbury ekliyor:
“Ekonomi, ülkenin doğal kaynaklarına da dayandığı için iki katmanlı bir yapıya sahip. Sonuç olarak ülke, yeraltı kaynaklarını çıkarmak için işgücüne ve bizim uzmanlık alanımızda yer alan nitelikli, iyi eğitilmiş insanlara ihtiyaç duyuyor.” Bradbury’e göre Avusturalya’ya taşınmak -mesafenin oldukça uzun olması açısından- nispeten biraz kargaşa içeriyor ancak öteki taraftan “Avusturalya, İngilizce’nin konuşulduğu, İngiliz Milletler Topluluğu’nun parçası olan kalkınmış bir ülke”. Buna ek olarak burada RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) ve FRICS (Fellowship Royal Institution of Chartered Surveyors) diplomalı insanları kabul ediyorlar. Burası talebin olduğu ve yerleşmek için oldukça uygun bir yer.
UKTI’ye göre inşaat sektörü, yapı izinlerindeki Mayıs 2009 yılının rakamı olan 695 milyon Kanada Doları’ndan 801 milyon Kanada Doları’na yükseliş ile, ekonominin yükselişe geçeceğine dair olumlu sinyaller gönderiyor.
Ülkede inşaat sektörüne dair en çok fırsatı ise şuanda Christchurch Deprem Revizyonu ve Ulusal Altyapı Planı projeleri sunuyor.
Depremi takiben, geçen senenin Eylül ve bu senenin Şubat ayındaki tahminlere göre 10.000 yeni konutun revize edilmesi gerekiyor.
UKTI’nin yaptığı açıklamaya göre özellikle bu revizyonun ilk etaplarında birçok uzmanın desteği sağlanacak ve bu uzman profilleri uluslararası bir nitelik taşıyacak.
Yeni Zelanda hükümeti 7,5 milyon Yeni Zelanda Doları tutarında bir meblayı 5 önemli altyapı projesi için tahsis etmiş durumda. Bu projeler; genişbant, enerji nakli, mevzuat reformu, yol inşaatı ve 2011 Rugby Dünya Kupası.
Kanada’nın başarısı ise daha çok mevcut PPP iş hacmine dayanıyor. Bu yıl içerisinde dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada, sadece inşaat sektörü için kullanılacak olan sermayeye 340 milyon Kanada Doları harcayacak ve İngiliz danışmanlar bu durumdan oldukça hoşnut. Kanadalı gayrimenkul grubu Oxford Properties’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Micheal Kitt “İngilizlerle çok rahat bir şekilde çalışabildiğimizi fark ettik. Ya onlarda çok fazla Kanadalı kanı var ya da bizde çok fazla biz İngiliz kanı.”
NatWest tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasında iki yıl üst üste, Kanada’nın yaşam tarzıyla, göç etmek isteyen İngilizler için en uygun ülke olduğu sonucuna ulaşıldı. Birinci sınıf eğiitm ve sağlık hizmetleri, diğer ülkelerle kıyaslandığında sürekli gelişen iş fırsatları ve yüksek çalışma ücretleri de cabası.
Beyin Göçü?
İngiltere’deki maaşlar ile iş yoğunluğu ve sunulan fırsatlar diğer ülkelerin gerisinde kalıyor. Kaygı uyandıran noktalar ise ülkedeki en parlak insanların elden kaçırılıyor olması ve toplu bir dış göçün yaşanacağına dair söylentiler.
Aston Rose’dan değerleme uzmanı Duncan Preston’un yorumu ise “Birçok insanın hayatını kazanmak için oldukça iyi bir yer olan Kanada’ya gitme fırsatı aradığını duyuyorum. İşinin erbabı insanların elden kaydığı şu dönemde İngiltere’de özellikle inşaat sektöründe çalışanlar için çok da fazla cazip seçenekler bulunmuyor ve giden insanları da geri getirmenin bir yolu yok.” şeklinde.
Hays’dan Bredin ise ekliyor; “Kanada’da ya da Avusturalya’da çalışmanın neden bu kadar cazip gelebileceğini kesinlikle anlayabiliyorum ve daha çok sayıda insanın, özellikle de aileleri ile birlikte göç edeceklerse, kültürel olarak kendilerinden çok farklı bir yapıya sahip olan Orta Doğu’dan ziyade bu ülkelere gitmeye çalışacak olması kulağa kesinlikle çok mantıklı geliyor. Şu an için dış göç bir tehdit oluşturmuyor ancak önümüzdeki aylarda, eğer ki İngiltere ve Avrupa piyasaları gözle görülür bir gelişim sergilemezse, oluşturacak.”
Bradburry’nin belirttiğine göre nitelikli iş gücünün denizaşırı ülkelere giderek kayıplara karışma riski oldukça gerçek ve ciddi bir kaygı.
“Çok sayıda nitelikli işgücünün kaybedileceğine dair çok ciddi bir endişe duyuyorum. Ancak şu da apaçık ortada ki iş olanakları, fırsatlar ve para neredeyse insanlar da oraya gidecektir.”
Durum böyle olunca, var olan enerjiyi nitelikli iş gücünün kitlesel olarak dışa göç etmesine kaygılanarak sarf etmek belki de iyi bir seçim değil. Sonuç olarak eğer ki insanlar doğal olarak para neredeyse oraya yöneliyorlarsa, İngiltere’nin ekonomi stabil hale gelinceye, iş imkanları atıncaya ve çalışma ücretleri yükselinceye kadar, onları durdurmak için yapabileceği bir şey yok.
1. Yeni Zelanda’da Hayat…
James Saunders, Yeni Zelanda’nın Christchurc şehrinde bulunan Mainzeal İnşaat & Emlak’da ticari hasar tespiti ve yapı müfettişi, şantiye şefi olarak çalışıyor. Saunders işe 2011’in Ocak ayında başlamış.
Yeni Zelanda’ya taşınmadan önce İngiltere’de ne yapıyordunuz?
Buraya taşınmadan önce kuzeydoğuda yerel bir aile şirketinde şantiye şefi olarak çalışıyordum. Firma genellikle yerel otoriteler ve sosyal konut üretiminın yanı sıra aynı zamanda ticari sektörde küçük ve orta ölçekli işlerde ana müteahhit olarak çalışıyor.
Yeni Zelanda’ya iş için taşınmak nasıl bir duygu?
Sonunda burada çalışmaya ve yaşamaya başlamak, özellikle de depremden sonra Christchurc’un yeniden inşasına yardımda ön sıralarda yer almak harika. Yeni Zelanda’daki inşaat endüstrisi neredeyse İngiltere ile aynı ancak burada projelerin çok daha ön safhalarında yer alabiliyorum. Christchurc’de inşaat sektörüne dair harika sinyaller var ve bunun bir parçası olmaktan ötürü çok mutluyum.
Yeni Zelanda’daki çalışma ücreti ve yaşam giderleri İngiltere ile kıyaslandığında nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?
Yeni Zelanda’da, ülkeye son aylarda oldukça zor günler yaşatan iki büyük depremin sonucu olarak çok fazla sayıda yapılması gereken şey var ve buna bağlı olarak da birçok şirket çalışma ücretlerini arttırıyor. Bunun yanı sıra burada paranız düşük yaşam masrafları sayesinde çok daha uzun süre dayanıyor. Yeni Zelanda’ya taşındığımdan beri İngiltere’ye kıyasla ev ve kira/mortgage giderleri üzerinden %30’luk bir tasarruf sağladım. Ama şunu da belirtmeliyim ki başta meyve, sebze ve günlük besinler olmak üzere gıda masrafları burada biraz daha yüksek.
Yurt dışında yaşamayı tavsiye ediyor musunuz?
Kesinlikle. Özellikle de inşaat sektöründe çalışanlar için Yeni Zelanda ve Avusturalya gibi birçok inşaat işinin bulunduğu ülkeleri. Yeni Zelanda inşaat sektöründe başarılı bir kariyer kurmak isteyen her genç meslek sahibi için harika bir yer. Aynı zamanda burada çok sayıda yüksek statülü ve büyük ölçekli ticari projelerde yer alma fırsatı var.
2. Avusturalya’da Hayat…
Deirdre Quinn Avusturalya, Victoria kökenli bir mimari teknisyen. 2011’in Şubat ayından beri bina ve arazi etüt firması olan RealServe’de çalışıyor.
Avusturalya’ya taşınmadan önce İngiltere’de ne yapıyordunuz?
Kuzey İrlanda’da mimar McGurk’un yanında çalışıyordum ancak 2009 Kasımında artık ihtiyaç kalmadığından ötürü işten çıkartıldım. Ardından yönetici pozisyonunda bir iş buldum ve 2011’in Ocak ayına kadar bu görevde kaldım. Ardından 2011’in Şubat ayında Avusturalya’ya taşındım.
Avusturalya’ya iş için taşınmak nasıl bir duygu?
Burada çalışmayı seviyorum. Oldukça çok kültürlü bir yerde yaşıyorum ve çok çeşitli özgeçmişlerden ve ülkelerden birçok farklı insanla tanıştım. Burada bazı programlarda eğitim gördüm ve arazi etütleri için teodolit kullanmayı öğrendim.
Burada çalışma ücretleri nasıl ve aradaki fark neyden kaynaklanıyor?
Çalışma ücretleri İngiltere’den daha yüksek ancak az da olsa kira bedelleri ile gıda ve alkol giderleri gibi yaşam masrafları burada daha pahalı. Nakliye masraflarının ise hemen hemen İngiltere ile eşit olduğunu söyleyebilirim.