A_LA'nın, nükleer füzyon reaktörü ile birlikte tasarladığı prototip enerji santrali İngiltere’nin Oxfordshire kentinde inşa edilecek.
A_LA, 2025’te tamamlandığında türünün dünyanın ilk nükleer santrali olacağını söyledi. Mimarlık ofisi, “General Fusion ve bilim adamlarından oluşan ekibiyle Fusion Demonstration Plant’in tasarımı üzerinde çalışmaktan gerçekten keyif aldık ve türünün ilkinin Birleşik Krallık’ta inşa edilmesinden özellikle heyecan duyuyoruz,” dedi.
A_LA tarafından yayınlanan yeni görsellerde Fusion Demonstration Plant, merkezinde bir izleme alanı tarafından sarılmış reaktöre sahip dairesel bir yapı olarak gösteriliyor. Bunun yanı sıra bilim insanlarına, politikacılar, yatırımcılara ve halka hitap edecek toplantı odaları ve eğitim alanları da olacak.
Reaktöründeki füzyon teknolojisi, güneş ve yıldızların enerji yaratma şeklinden ilham alarak ısıyı, atomları birleştirmek için kullanılacak. Fisyon adı verilen bu süreç, atomların ikiye bölündüğü durumdan farklı. Bu işlem; suyu kaynatmak, buhar haline getirmek, elektrik üretmek ve bir türbini döndürmek için sıvı metal tarafından aktarılan büyük miktarda ısı yaratmak olarak tanımlanabilir.
Ancak santral, ticari bir elektrik santrali için gereken büyüklüğün yüzde 70’i kadar olacağından elektrik üretmek için kullanılmayacak. Magnetised target fusion (MTF); yakıt olarak yalnızca hidrojen gerektirdiğinden ve ana atık ürünü helyum olduğundan Fusion Demonstration Plant, elektrik üretmenin karbonsuz bir yolunu gösteriyor. Uygulanabilir olduğu kanıtlanırsa, İngiltere’nin yanan fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olan elektrik şebekesinin karbondan arındırılmasında büyük bir rol oynayacağı anlamına gelecek.
Elektrik üretmek için nükleer füzyon kullanmanın bir başka yararı da, fisyona dayalı geleneksel nükleer santrallere kıyasla çok az radyoaktif atık oluşturması. General Fusion; 2020’de Fusion Demonstration Plant önerisi ilk kez ortaya çıktığında, “Füzyon enerjisi, sıfır erime senaryosu olasılığıyla doğası gereği güvenlidir,” diye açıkladı. Birleşik Krallık hükümeti, 2050 yılına kadar Birleşik Krallık’ın net sıfırlanmasında rol oynayabileceği umuduyla son on yıldır füzyon teknolojisine yatırım yapıyor.
Ancak International Energy Agency geçtiğimiz günlerde, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmanın “insanlığın karşılaştığı en büyük zorluk” olacağını ve birçok hükümetin taahhütlerinin gerekenin çok gerisinde kaldığını söyledi.