İnşaat Atıklarından Üretilen Sokak Lambaları

Concepto ve Studio 5.5, kullanılmayan yapı elemanlarından Paris 2024 Olympic Village için sokak lambaları tasarladı.

Concepto ve Studio 5.5, önümüzdeki yaz Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için eski iskele ve elektrik direklerinden 350 adet sokak lambası tasarladı.

Aydınlatma projesi, Olimpiyat tesislerinden sorumlu şirket Solideo tarafından denetlenen ve geleneksel bir projeye kıyasla karbon emisyonlarını yüzde 47 oranında azaltmayı amaçlayan bir planın parçası olarak tasarlandı.

Kamusal alanların master planından sorumlu olan Agence TER, Studio 5.5 ile işbirliği içerisinde, aydınlatma ve şehir mobilyalarını içeren bu alanlar için düşük karbonlu malzeme sözleşmesi oluşturdu.

Kullanım dışı elektrik direkleri ve inşaat alanlarından temin edilen bileşenler kullanılarak tasarlanan sokak lambaları ile, sürdürülebilir tasarım gündemi uygulamaya geçmiş oldu.

“Politikacıları ve yetkilileri, bu elektrik direklerinin, geleceğin estetiğini ve güçlü sürdürülebilir kalkınma politikalarını temsil ettiğine ikna etmek zorundaydık.”
Studio 5.5’in kurucu ortağı Anthony Lebossé

Bir aydınlatma tasarımı firması olan Concepto, kasabanın aydınlatma planını tasarlamak ile görevlendirildi. Plan, 350 adet sokak lambasının yeterli aydınlatma sağlayacak şekilde, stratejik olarak konumlandırılmasını kapsıyordu.

Lebossé ve iş arkadaşları, kurtarılmış parçalar kullanılarak geniş ölçekte üretilebilecek ve bakımı kolay bir aydınlatma tasarımı geliştirmek için Concepto ile birlikte çalıştı.

“Elektrik direkleri genellikle kalıplar ve özel üretim için yoğun yatırım gerektirir, bu da bakımı maliyetli hale getirir. Sürdürülebilirliği sağlarken yeniden kullanımı en üst düzeye çıkarmayı hedefledik. Tasarımı, ekonomik ve uzun süreli bakıma olanak sağlayacak şekilde geliştirdik.”
Anthony Lebossé

Lebossé, standart formlardaki eski elektrik direklerinin -geniş bir renk ve malzeme yelpazesinde üretilen yenilikçi tasarımlara alan açmak adına- aşamalı olarak kaldırıldığını açıkladı.

Elektrik direkleri şekil, boyut ve yapı açısından çeşitlilik oluşturacak şekilde tasarlandı. Uzun örnekler tamamen yeniden kullanılmış galvanizli çelik elektrik direklerinden, kısa olanlar ise lamine ahşap direklerden yapıldı.

Her bir sokak lambasına, bir veya iki enerji tasarruflu LED ışık kaynağını destekleyen, çapraz bir parça entegre edildi.

Çapraz parçalar sayesinde, ışığın geliş açısı yola yönlendirildi. Lambalar, yüksek ağaçlara ve araçlara çarpma riski olmayacak yükseklikte üretildi.

Yayalar için ek aydınlatma gereksinimi olan yerlerde, çapraz parçaların altına ikincil bir ışık kaynağı yerleştirildi. Bu sayede üretilmesi gereken toplam donatı sayısı azaltıldı.

Elektrik direkleri, Olimpiyat Oyunları sonrasında da yerinde kalarak Saint-Denis ve Saint-Ouen kasabalarına dahil edilecek kültürel miras planının bir parçasını oluşturacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın