2013 yılından itibaren Instagram'da yayınlanan ve en çok ilgi gören 5 gönderiyi sizler için derledik.
İşte Instagram’da en beğenilen gönderiler:
Bekir Dindar tarafından başlatılan “Yeşil Alan” Projesi, yeşil alanların kentlerde her geçen gün azalmasına karşı ironik bir sokak eleştirisidir. Dindar, şehrin bazı noktalarına yaptığı stencil çalışmalarıyla “kalan” yeşil alanlara dikkat çekiyor.
Finlandiya’da deniz kenarında inşa edilmiş sauna iç ve dış çeperi arasında farklı işlevlerde geçiş mekanları barındırıyor.
Hernesaari; Helsinki sahil şeridindeki eski bir endüstri bölgesinden konut bölgesine dönüştürülmüş bir alan. Hernesaari için yeni kullanımlar geliştirilirken, gelecekte bölgede olacak değişimler de dikkate alınıyor. Bölgede bir yolcu gemisi limanı var ve şehir bu bölgeyi yeni fonksiyonlarla aktif hale getirerek ziyaretçilere hizmet etmek istiyor. Bina iki temel parçadan oluşuyor: sauna ve restoran. Saunalar ve kamusal mekanlar açık denize ve şehir merkezine bakan manzaralara açılıyor. Mekanlar loş ışıklandırılmış ve sıcak bir atmosfer yaratılmış. Birbirlerinden farklı alanlar mekan içinde mekan olarak algılanıyor.
Farshad Mehdizadeh ve Ahmad Bathaie, İran’ın Hamedan şehrinde tasarladıkları binanın tuğladan örülmüş yüzeylerine tektonik bir kalite veriyorlar. Dikkat çeken projeyi tasarımcıları aktarıyor:
Projenin her bir fonksiyonu farklı adreslere sahip olduğu için projenin temel fikri işlevleri ayrı ayrı ve direk kent mekanına bağlamaktı. Buna ek olarak dikey erişimi sağlayacak bir çözüm bulmalıydık. Dükkan ve ofis fonksiyonları arasındaki ayırıcı eleman mimari formu üretecek en kritik unsur olarak kabul edildi. Bu ayırıcı eleman bir tarafında ofisin zemini diğer tarafında dükkanın tavanı haline gelen yüzeydi. Dükkanın tavanı kıvrıldı ve ofisi öndeki kaldırıma bağlayan bir merdiven oldu.
Londra merkezli Danimarkalı tasarımcı Kia Utzon-Frank aslen kuyumculuk eğitimi almış; fakat mücevherden pencere jaluzisine kadar her şeyi tasarlıyor. Tasarımcı bu yelpazenin içine şimdi pasta tasarımını da eklemiş. Utzon-Frank pasta yapımını da bir tasarımcı hassasiyetiyle ele alıyor. Yaptığı objelerin yenilebilir olduğuna inanmak zor. Her bir pasta incelikle tasarlanmış katmanların üst üste gelmesinden oluşuyor.
2007 yılından beri ortak çalışmalara imza atan, mimar-sanatçı ekip Alex Schweder ve Ward Shelley’in, ReActor ismini verdikleri en son çalışmaları, 13,5×2,5 metrelik bir alana sahip, 4,5 metre yüksekliğindeki beton bir çubuğun üzerinde duran, rüzgarın durumuna bağlı olarak 360 derece dönebilen, yaşayanların ağırlığına göre aşağı yukarı hareket edebilen bir strüktür. Strüktürün içerisinde mutfak, banyo ve 2 kişi için yaşam alanı bulunuyor.
Arkitera.com’u Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!