ZAV Architects’in, yetim İranlı kızların barınması için tasarladığı yapının balkonlarına yapılan ayarlanabilir örtü tasarımı ile yapı, kızlara içerisinde başörtüsü takmadan özgürce dolaşabilecekleri bir alan sağlıyor.
Yaşam alanı, yedi yaşından 16 yaşına kadar olan ailesi olmayan kız çocuklarına, rahatlıkla oynayabileceği ve barınabileceği güvenli bir yer sağlıyor.
2018 AR House Ödülü’nün sahibi olan proje, İran’daki yasalardan dolayı başörtüsü takmak zorunda kalan kızlara, türban takmamalarına izin veren örtü sistemine balkonlara sahip ve kızlar tasarlanan dış mekanda özgürce zaman geçirebiliyorlar.
Balkonları giydirirken kullanılan örtülerin renk ve dokuları da özel günlerde değiştirilebiliyor. Yılın farklı zamanlarında ve bazı dini bayramlarda, balkon çerçevelerinden farklı renkli kaplamalar ve süslemeler asılabiliyor.
Binanın çatısına uyan sarı renk uzun süreli kullanımda tercih edilirken dinen önemli bir ay olarak kabul edilen Muharrem ayı boyunca siyah renk tercih ediliyor. Pers kökenli bir bayram olan Nevruz’da ise geleneksel bahar temizlik ritüelleri balkonun korkulukları kullanılarak yapılıyor ve yıl boyunca kutlamalar için renkli ışıklar ve pankartlar balkonlardan asılabiliyor.
Binanın iki kanadı içe doğru kıvrılan çatı ile kaplı ve mimarı Ghodousi’nin “içe dönük mimarlık” olarak tanımladığı tarzda bir avlu alanını barındırıyor.
İç mekanda ise tipik bir yurt düzeni yok. Kızların, özel yatak odalarını bir veya iki başka kızla paylaştığı bir tasarım söz konusu. Ortak kullanıma açık alanlar, ev hissinin hakim olduğu bir atmosfer yaratmak için tipik bir aile evinde bulunanlar mekanlar gibi tasarlanmış.
Mekanda sosyal yaşamın işleyişine bakıldığında kızlar bahçede oynuyor, balkonlarda okuyor, TV odasında televizyon seyrediyor, yemek alanında yemek yiyor, koridorlarda ve kütüphanede eğlenebiliyorlar.
Parlak renkli kaplamaya sahip olan çatı, tarihi mahalle ile uyum içerisinde olan tuğlalar, çeşmeye ve süs havuzuna sahip olan avlu konforlu ev ortamı yaratılmasında katkıda bulunuyor.
Bu proje aileleri olmayan kızlara ihtiyaç duydukları aidiyet hissini veriyor ve onlara özgür hissedebilecekleri bir tasarım sunuyor.