İrlanda’nın İlk Az Katlı, Yüksek Yoğunluklu Konut Geliştirme Projesi

Shay Cleary Architects, İrlanda'nın ilk az katlı, yüksek yoğunluklu konut geliştirme projesini tamamladı.

Shay Cleary Architects completes Ireland’s first low-rise, high-density residential development

Sandford Lodge’daki konutlar, İrlanda’da türünün ilk örneği olan alçak katlı, yüksek yoğunluklu bir proje. Shay Cleary Architects tarafından tasarlanan proje, hiçbir zaman üç katın üzerine çıkmadan, hektar başına yaklaşık 100 birimlik yüksek bir yoğunluğa ulaşıyor ki bu durum, daha yüksek apartmanlarla karşılaştırılabilecek bir sayı.

Dublin’in kozmopolit Ranelagh mahallesinde yer alan proje, 36 adet bahçeli daire ve dubleksten oluşuyor. Tasarım, güney ucunda örnek ağaçlar, doğu tarafında komşu evler ve kuzeyde mevcut bir koruma yapısı olan Sanford Lodge bulunan V şeklinde bir arsa üzerinde yer alıyor.

Shay Cleary Architects, bu miras binasıyla eksenel olarak ilişkili iki teras sırası tasarladı. Bir zamanlar Bewley Estate’in (aile tarafından işletilen bir İrlanda kahve ve çay şirketi) parçası olan alanın gelişimi, yeni bir odak noktası kazandırdı.

 

“Tipik bir çözüm olarak alanın merkezine bir apartman binası koymak yerine, korunan yapı için ortam oluşturan bir yer yapmak istedik. Bunu, komşu mülklerin arka kısmına değil, bahçeye ve kendi avlularına bakan alçak, yüksek yoğunluklu teraslar kullanarak yaptık. Tasarım çağdaş, spesifik ve özenle düzenlenmiş bir mekan oluşturuyor.”

Plan iki teras sırasındaki 12 evden oluşuyor. Her ev üç ünite etrafında tasarlandı: Zemin kattaki iki tek yatak odalı ünitenin arka tarafında özel bir bahçe avlusu var ve bu üniteye peyzajlı resmi çim alan üzerinden erişiliyor. Yatak odası çimlere; mutfak, yemek, oturma alanı ise özel avluya bakıyor.

Üst kattaki iki yatak odalı dubleks daireye birinci katın avlusuna çıkan harici bir merdivenle ulaşılıyor. Başka bir merdiven yatak odası seviyesindeki üst terasa açılıyor.

 

 

“Daha yüksek yoğunluklu daha fazla konut geliştirmemiz gerekiyor, ancak bunu mevcut konutların olduğu ve güneş ışığı, gün ışığı, manzara vb. sorunların olduğu yerlerde yapmamız gerekiyor. Bu alçak konut biçimi, gözden kaçırma ve gölgeleme sorunlarını ortadan kaldırarak bu sorunları doğrudan çözmeye çalışıyor. Tipik bir apartman bloğuyla yapabileceğimizden çok daha yüksek bir yoğunlukta inşa etmemize olanak tanıyor; bu koşullar altında bu, üç ila beş katla sınırlı olacak bir şey.”

 

Proje, dikkat çekici bir çağdaş estetiğe sahip. Düz uçlu devetüyü rengindeki tuğla, cephelere zenginlik ve doku katıyor. Bu, tamamlayıcı prefabrik renk uyumlu harpuşta ve tuğla kaplı lentolarla daha da artırılmış. Sırlı elemanlar, kaplamalar ve sütunlar, tuğla işçiliğini tamamlayan hafif bir bronz metalik tonla kaplanmış.

 

Bu konut projesi, İrlanda Yeşil Bina Konseyi tarafından, az katlı, yüksek yoğunluklu bir gelişmenin karbon verimliliğini göstermenin bir yolu olarak iyi uygulama örneği olarak kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın