İspanya’da Üstünde Zigzag Desenli Dev Beton Çatı Bulunan Bir Ev

Langarita-Navarro Arquitectos tarafından İspanya, Tarifa'da, Atlantik Okyanusu kıyısında inşa edilen Casa PS-50, engebeli araziyle uyum sağlıyor.

Çatının karakteristik zigzag tasarımı, uzun açıklıkları geçmesine ve ağırlığını azaltmasına izin vererek, neredeyse imkansız bir hafiflik hissi oluşturularak hayata geçirilmiş.

Ofis, Casa PS-50 planını düzenlemek için çatıya aşağıdan hafifçe dokunan bir dizi paralel duvar seçmiş. Konut yapısını ve günlük kullanım alanlarını düzenlemenin ötesinde, bu duvar yerleşimleri ile değişken ve sert Atlantik rüzgarlarının engellenmesi mümkün olmuş.

Beton evin ana hacmi yükseltilerek, engebeli araziye gömülmüş ve bir geminin pruvası gibi Atlantik manzarasına hakim hale getirilmiş. Buradan, yüzme havuzuna ve araziye erişim sağlayan bir dizi teras ve basamak  ile dışa doğru açılması planlanmış. Giriş, rüzgardan korunan yemyeşil bir bahçenin etrafında geniş bir sarmal merdivenle çıkılan deniz manzarasına açık özel bir avluda yer almış.

Ekip malzeme olarak; kireç sıvalı duvarlar, yatay beton yüzeyler ile koyu renkli pencere ve kapı çerçevelerinden oluşan bir kompozisyon seçmiş. Bu unsurların birbirine geçmesiyle, bitki örtüsünün arasına gizlenmiş bir şekilde yerleştirilen konutun kıyıdan fark edilmesi neredeyse imkansız hale getirilmiş.

Langarita-Navarro, Casa PS-50’nin kıyı doğasını yansıtan  bahçe düzenini oluşturmak için peyzaj ofisi Ambienta ile işbirliği yapmış. Düşük su ihtiyacı olan yerli türlerden oluşan bir bitki seçkisi oluşturularak arazinin boş alanlarına ve çatının üzerine dağıtılmış.

Orta vadede amaç; peyzaj aracılığıyla arazinin inşaat öncesindeki görüntüsünü geri getirmek ve evapotranspirasyondan (suyun, topraktan ve diğer yüzeylerden buharlaşarak ve bitkilerden terleme yoluyla karadan atmosfere aktarılması işlemi) en iyi şekilde yararlanarak evin termal yükünü azaltmak olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın