İstanbul'un otopark problemini çözmek için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005'te kurulan İspark, 60 bin araç kapasitesiyle her gün 80 bin işlem yapıyor.
Geçen yıl 120 milyon lira ciroya ulaşan şirket, yeni projelerle bu rakamı 600 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.
Zaman’ın haberine göre değnekçiler ve otopark mafyasına karşı 2005 yılında kurulan İspark, 2011 sonunda 120 milyon liralık bütçesiyle dev bir şirket haline geldi. 4 milyar dolar değer biçilen İspark, torba kanunla değerini katladı. Yeni düzenlemeyle hafriyat alanı yönetiminden balık haline, taksilerin tek çatı altında toplanmasından sebze-meyve halinin idaresine kadar birçok alan, şirketin uhdesine verildi. İspark, bu yıl yeni projelerle değerini katlayacak. 60 bin araç kapasitesiyle her gün 80 bin işlem yapan İspark, cirosunu 5’e katlamayı hedefliyor. Yeni projelerle 120 milyon liralık ciroyu 600 milyon liraya çıkaracaklarını belirten İspark Genel Müdürü Mehmet Çevik, “Boğaz’da iki yeni teknepark kuracağız. 388 tekne kapasiteli 2 marinadan 5 milyon Euro gelir bekliyoruz. Ayrıca 8 teknepark daha açacağız. Sabiha Gökçen Havalimanı’na kurduğumuz bin araçlık otopark, yeraltı ve yerüstünde açmayı planladığımız yeni otoparklar, 18 bin taksinin tek çatı altında toplanacağı call center kurulması, 10 cep otogarının kurulması ile birlikte hedeflediğimiz 600 milyon lira ciroya ulaşacağız.” dedi.
İstanbul’u otopark mafyasından kurtaran İspark teknepark projesiyle sahillerin mafyası olarak anılan tonozcuları sona erdirmeyi hedefliyor. İnşası süren İstinye ve Tarabya’daki tekne parkları 1 Ağustos’ta hizmete alacaklarını vurgulayan Mehmet Çevik, “Tonozcuların tekne sahiplerinden yılda 5 bin ile 14 bin Euro arasında park ücreti aldığını duyuyoruz. Geçenlerde bir arkadaşım tonozcuya artık ücret ödemeyeceğini, İspark’ın projesini beklediğini söylemiş. Şahıs da tekneye zarar verip, halatını çözerek denize sürüklenmesine sebep olmuş. Teknepark projemizle yat ve tekne sahiplerini tonozculardan kurtaracağız.” diye konuştu. Çevik, İstinye koyunda 180 ve Tarabya’da 208, toplam 388 yat kapasiteli projenin hayata geçmesinin ardından kısa sürede Büyükdere (Sarıyer), Bebek, Paşabahçe (Beykoz) ve Çengelköy’de (Üsküdar) tekneparklar inşa edeceklerini açıkladı. Çevik, “Tekne parkların ön başvurularını 2 Mayıs’ta almaya başladık. 7 günlük sürede 700’e yakın başvuru aldık. Tekneparklarla kıyı şeridinde düzensiz parklanmaya son vererek, niteliksiz işletmeciliği sonlandırarak, sahilleri vatandaşların kullanımına açacağız.” açıklamasını yaptı.
İspark, ‘Park Et Devam Et’ kapsamında yeni bir projeyi hizmete sunuyor. Vatandaşlar, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 5 dakika mesafede kurulan bin araç kapasiteli İspark otoparkına araçlarını bırakarak istedikleri noktaya seyahat edebilecek. Yolcu durumuna göre 15 dakikada bir, Otopark-Sabiha Gökçen Havalimanı arası düzenlenen ring seferlerinden ücretsiz faydalanacak. Çevik, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Bir seyahatte aracımı 5 günlüğüne havalimanının otoparkına bıraktım. Otopark ücreti olarak 150 lira istendi. Vatandaşa ucuza nasıl bu hizmeti vereceğiz diye çalışma yaptık. Otopark fiyatımızı günlük 7 lira olarak belirledik. Havalimanlarında günlük 25-30 liralık ücretlerin yanında bizim fiyatlarımız çok cazip. Ayrıca Atatürk Havalimanı ile ilgili Belediye Başkanı’mız Kadir Topbaş ile görüştük, orada bir nokta tespit ettik. En yakın zamanda burada da İspark’ın bir otoparkını açacağız.”